Sterren op TV
Guido Heel Holland Bakt

Guido Camps wil handig zijn in Heel Holland Bakt

Guido Camps gaat Heel Holland Bakt 2016 in met een duidelijk strijdplan. De bakker ziet zichzelf niet als topfavoriet en wil het dan ook vooral slim en handig gaan spelen. En mocht hij toch voortijdig worden weggestuurd uit Heel Holland Bakt? Dan heeft hij wel een paar dromen die hij graag ziet slagen, want anders kan het wel eens een nachtmerrie zijn.

Guido woont in Zeist, waar hij zo de schitterende bossen in loopt. Dat kan ook mooi met vriendin Danse Sonneveld, dochtertje en hond. “We zijn al zes jaar bij elkaar en we houden echt van wandelen. We komen van een appartementje. Dus dan is het echt heerlijk om zoveel ruimte te hebben”, vertelt Guido in het introductiefilmpje van Heel Holland Bakt.

Dieren en voeding beheersen Guido’s leven

In het dagelijks leven is Guido een druk man. “Ik doe twee dingen. Ik ben dierenarts en draai daarvoor spreekuren in een dierenkliniek in Nijmegen. Daarnaast ben ik ook onderzoeker aan de Universiteit van Wageningen. Daar doe ik onderzoek op het gebied van voeding.” En daar komt het bakken dus om de hoek zetten. “Thuis ben ik de bakker en de koker, mijn vriendin Danse is dan de eter. En dan is het ook nog zo oneerlijk dat ik bij iedere hap twee kilo aankom en mijn vriendin kan alles eten wat ze wil en blijft slank. Dus een logische en zure rolverdeling voor mij.”

Daarnaast staan dieren dus bovenaan zijn interesselijstje. “Vanaf kleins af aan was ik al bezig met dieren, dus was het een kinderdroom om iets met dieren te gaan doen. Ik vind het dan ook nog altijd heerlijk dat iemand met een dier binnen komt en je daar dan naar kan kijken. En ook om ze gezond te houden, het is heerlijk om dat te mogen doen als je werk.” Thuis ontbreken de dieren dan ook niet, zo loopt er naast de hond ook – in alle rust uiteraard – een schildpad door de tuin.

Bakken één van leukste dingen in de wereld

Het bakken komt echter dus al snel, want zijn deelname aan Heel Holland Bakt is geen toevalstreffer. “Bakken is één van de leukste dingen in de wereld. Je hebt van die producten die er altijd zijn. Ei, een stukje boter en bloem. Dan ga je daar mee spelen en komt er opeens een taart aan. Het maakt niet uit waar je de taart naartoe brengt, iedereen wordt er altijd blij van. Ik vind het vooral grappig dat je van zulke simpele dingen vervolgens hele mooi dingen kunt maken.”

Brood de specialiteit van HHB bakker Guido

Ieder jaar is er wel een aflevering in Heel Holland Bakt dat de thuisbakkers aan de slag moeten met brood. Dat komt voor Guido even mooi uit. “Mijn hobby is brood bakken. Het leuke aan brood vind ik dat het altijd een uitdaging is. Je maakt een deeg en daarna gooi je het in de oven. Vanaf dat moment kun je nooit meer rechtbreien. Bij een taart heb je allemaal verschillende onderdelen. Als de botercrème in de schift gaat maak je nieuwe. En als het er allemaal niet lekker uit ziet gooi je er chocolade overheen. Maar bij een brood doe je allemaal dingen van te voren en vervolgens moet je hopen dat het goed komt.”

Guido heeft strijdplan voor Heel Holland Bakt

Guido heeft alvast een duidelijk strijdplan klaar liggen. “Heel Holland Bakt is een wedstrijd over wie het beste kan bakken, maar om in de finale te komen moet je ook vooral heel slim en handig bakken. Ik hoop het met een beetje handigheid op te kunnen lossen. Ik denk niet dat mijn punten gaan komen door hele bijzondere smaken. Ik hoor wel eens mensen die hele mooie dingen doen met komijn en gember samen. Ik denk dan alleen maar ieeew.”

“Ik ben meer van een goede combinatie van basistechnieken met leuke twisten. Mijn Heel Holland Bakt avontuur is geslaagd als Robèrt een keer heeft gezegd ‘Ohh dat is lekker’, als Janny zegt ‘Ik vind het heel goed gedaan’ en als ik het gevoel heb dat ik er met een mooie opdracht ben uitgevlogen. Dat ik in ieder geval trots ben op wat ik heb gemaakt. Als ik het omdraai is mijn nachtmerriescenario dat het helemaal mislukt. Dat ik het veel beter had kunnen doen en met het schaamrood op de kaken de tent uit wordt gestuurd.”