Sterren op TV
Francis Heel Holland Bakt

Auteur: Senna Reimink

Datum: 22 augustus 2016

Laatst Geüpdatet: 8 oktober 2022

Francis Kuijk wil perfectionisme bij Heel Holland Bakt

Francis Kuijk wil perfectionisme nastreven bij Heel Holland Bakt. De Australische met Indische roots woont inmiddels ruim een kwart eeuw in Nederland en Heel Holland Bakt is voor Francis een droom. En de ultieme droom is winnen om de beste thuisbakker van Nederland 2016 te worden.

Naar Nederland voor de liefde

De 53-jarige Francis Kuijk komt dus uit Australië. En we verklappen je vast, dat is ook wel te horen! Francis heeft een heerlijk Aussie-accent. “Ik werk bij een grote multinational als management assistente. Mijn ouders emigreerden naar Australië toen ik een kleuter was en ik ben na een aantal jaren naar Nederland gekomen om te kunnen werken. En daar ben ik uiteindelijk ook gebleven.” Dat was in 1990 niet voor het werk. “Maar voor de liefde. Ik ben getrouwd met Ton en we hebben samen vier kinderen. Ik ben inmiddels een heel jonge oma. Mijn man heeft drie kinderen uit een eerder huwelijk. Zij zijn wat ouder en daar komen de vijf kleinkinderen vandaan. En samen hebben we een dochter van nu zestien”, zo vertelt Francis in het introductiefilmpje van Heel Holland Bakt.

Francis bakt Nederlands, Australisch én Indisch

“Ik vind het heerlijk om met de kleinkinderen te bakken. Het is zo ontspannen, ze kletsen lekker en ze zijn bezig met hun handen. Wat ze bakken maakt op zich niet uit, samen bezig zijn is het leukste. Wat ik leuk vind aan bakken is dat je van niets iets maakt. Je maakt iets dat mooi is en lekker. En je kunt delen, dit is voor mij echt bakken.” Behalve bakken staat Francis überhaupt graag in de keuken. Daarbij heeft ze niet alleen Nederlandse en Australische recepten, ook traditionele familierecepten van haar Indische moeder en oma komen regelmatig langs.

“Een perfecte dag voor mij is de ruimte te hebben om in de keuken te staan. Dan ben ik in mijn element. Het liefst wil ik dan gewoon een volledige maaltijd klaarmaken. Doe maar tien gangen, dat vind ik heerlijk.” En zich inschrijven voor Heel Holland Bakt was voor Francis niet iets waar ze lang over moest nadenken. “Ik wilde heel graag meedoen met Heel Holland Bakt. Je leert zo ontzettend veel en ik wil in de finale zitten. Uiteindelijk wil ik winnen.”

Francis een controlfreak in Heel Holland Bakt tent

Nagedacht hoe het zal gaan heeft ze al wel. “Mijn valkuil in de tent zal mijn perfectionisme worden. Ik heb de neiging om heel veel elementen te willen doen en misschien moet ik het gewoon eenvoudiger houden. Ik ben van de lijstjes. Dus iedere keer dat ik een idee heb, dan mail ik het naar mezelf. Want anders vergeet ik het.”

“Dus ik ben best een control freak, eigenlijk heel veel. Ik ben het liefst op alles voorbereid, dan voor verrassingen komen te staan. Dat kan bij Heel Holland Bakt dus nog wel eens tegen gaan vallen.” Of dat daadwerkelijk het geval zal zijn gaan we dus zien als Francis aan de slag gaat in de tent van Heel Holland Bakt.