Sterren op TV
Fidan Ekiz DWDD

Auteur: Senna Reimink

Datum: 23 juli 2015

Laatst Geüpdatet: 10 juni 2023

Fidan Ekiz is een mooie vrouw met een sterke wil

Fidan Ekiz verschijnt regelmatig in De Wereld Draait Door, als tafeldame van Matthijs van Nieuwkerk. Van jongs af aan wilde Fidan Ekiz de journalistiek in en dat is haar gelukt. Ze schrijft columns, maakt programma’s en was buitenland correspondent voor het RTL Nieuws en de GPD.

Inhoudsopgave

Fidan Ekiz biografie en afkomst

Zoals haar naam al doet vermoeden stroomt er Turks bloed door de aderen van Fidan Ekiz. Ze werd in 1976 weliswaar in Nederland (Rozenburg) geboren, maar haar ouders leefden lang in Turkije. Hoewel Fidan dus in Nederland is geboren voelt ze door haar opvoeding een sterke band met Turkije. In een interview gaf ze al eens aan soms in twee werelden te leven. Ze genoot van de Nederlandse cultuur, maar eenmaal thuis kwam ze in een Turkse wereld terecht en ook dat beviel Fidan Ekiz uitstekend. De goedlachse Fidan maakte een boeiende documentaire over de emigratie van Turkije naar Nederland. Het verhaal in Veerboot naar Holland werd verteld door haar moeder, vriendinnen, echtgenoten en kinderen.

In een interview met het NRC Handelsblad vergeleek Fidan Ekiz zichzelf eens met Sonny uit The Godfather, de zoon van maffiabaas Don Vito. “Ik heb de uitbundigheid en de vrolijkheid van mijn moeder en het impulsieve en driftige van mijn vader. Hij en ik lijken allebei op Sonny, de oudste zoon van maffiabaas Don Vito uit The Godfather. Ik moet nog altijd lachen om die film. Mijn broer, zussen en ik zijn filmverslaafd. Dat hebben we van mijn vader. Hij had in Istanbul Ben Hur en Spartacus al gezien. We keken vroeger thuis samen naar de films van Clint Eastwood en Marlon Brando. En The Godfather, dat is echt de rode draad door ons leven. Zegt iemand ineens: “Je gedraagt je nu wel heel erg als Fredo.”

Fidan Ekiz tafeldame bij DWDD

Als kleine dame droomde Fidan Ekiz al van een carrière in de journalistiek en die droom heeft ze inmiddels dus meer dan waargemaakt. Naast Veerboot naar Holland maakte ze nog meer documentaires, zoals Ik zie een verre reis en De Pen & Het Zwaard. Maar de inmiddels getrouwde Fidan Ekiz deed meer klussen met een journalistiek karakter. Ze presenteerde het programma Let’s Make Love, Storm Op Komst en sinds 2012 is ze dus met enige regelmaat te zien in De Wereld Draait Door. Met name op haar optreden in de DWDD-uitzending rondom de aanslag op Charlie Hebdo, het Franse satirsche weekblad. Als vrouw met een Turkse achtergrond, opgegroeid in Nederland, worstelde ze met haar emoties en dat kwam haar op veel (positieve) reacties te staan.

Fidan Ekiz getrouwd met Wierd Duk

Fidan Ekiz stapte op 26 april 2013 in het huwelijksbootje met Wierd Duk en met hem heeft ze datzelfde jaar nog een zoon gekregen, Ferran. De Nederlandse Wierd is onder andere journalist en auteur en is voor zijn werk regelmatig op pad. In 2015 sprak Fidan uitgebreid over het leven als moeder in de rubriek Bekende Ouders van Me To We. “Wat de zorg voor ons zoontje betreft: volgens mijn man trek ik dat heel erg naar mij toe. Blijkbaar ben ik ook daar een beetje dwangmatig in. Daar probeer ik wel op te letten. Wanneer Wierd er is, laat ik alles even aan hem over. Met de nadruk op ‘even’, haha”, vertelde ze toentertijd. Het is dus duidelijk dat Ekiz het huishouden maar moeilijk los kan laten.

Fidan Ekiz is te volgen via Twitter, Instagram en Facebook