Sterren op TV
Fedja van Huêt

Auteur: Senna Reimink

Datum: 29 maart 2016

Laatst Geüpdatet: 17 augustus 2023

Fedja van Huêt timmert al jaren aan de weg

Fedja van Huêt is al jarenlang op de televisie te bewonderen, maar wij krijgen geen genoeg van hem. De inmiddels 42-jarige acteur werd geboren in Den Haag als zoon van Leo van Huêt en Rosalind Nijholt. In meerdere interviews gaf hij echter aan in Tiel opgegroeid te zijn. De in 1973 geboren acteur, die ook wel bekend is onder de naam Fedja Nijholt, heeft al in de nodige films, series en toneelstukken gespeeld.

Fedja van Huêt blijkt in het verleden voor een moeilijke keuze te hebben gestaan. Van Huêt koos ervoor om te gaan studeren aan de toneelschool in Maastricht, maar had ook kunnen gaan voor een studie aan het Conservatorium. De veelzijdige Fedja had namelijk niet alleen talent voor voor acteren, maar bleek ook een verdienstelijk drummer te zijn. Uiteindelijk won echter toch de liefde voor acteren.

Sindsdien hebben we Fedja van Huêt zo’n beetje overal voorbij zien komen. Zo had hij in zijn beginjaren als acteur rollen in films als Karakter, Advocaat van de hanen en Terug naar Oegstgeest. In de laatste jaren was hij onder andere te zien als Ray in Daglicht en als Quirijn Herzberg in Lucia de B.. Zeker voor de rol als Ray in Daglicht ontving Fedja veel lof. Tussen 2010 en 2012 vertolkte Fedja in Penoza de rol van Irwan de Rue. Ook was hij jaren te bewonderen in de series Overspel en Divorce.

Fedja van Huêt in Nieuwe Buren

Fedja van Huêt, die in zijn carrière meermaals een Gouden Kalf in de wacht wist te slepen, is in 2016 ook te bewonderen in de serie Nieuwe Buren. De acteur zal samen met zijn vrouw Karina Smulders te zien zijn in de serie. Het tweetal is al ruim tien jaar samen, hebben één dochter en trouwden in de zomer van 2015. In het tweede seizoen van de serie Nieuwe Buren zullen zij de buren spelen van Daan Schuurmans en Bracha van Doesburgh. Daarmee vervangen zij Thijs Römer en Katja Schuurman.

Fedja van Huêt in De Jacht

Daarnaast zal Fedja van Huêt vanaf 23 mei 2016 ook te zien zijn in de serie De Jacht. De acteur vertolkt de rol van de ex-forensisch psycholoog Thomas de Wolf. Samen met Loes Haverkort zal Fedja een duo vormen in de jacht op seriemoordenaars. De serie is gebaseerd op de Deense serie Den som dræber. SBS6 heeft de eer gekregen om de serie uit te zenden.