Sterren op TV
Eric Heel Holland Bakt

Auteur: Senna Reimink

Datum: 21 december 2020

Laatst Geüpdatet: 30 december 2022

Eric in Heel Holland Bakt: de rasechte Fries

Eric Jongsma doet aan Heel Holland Bakt 2020-2021 mee. De grafisch vormgever uit Oppenhuizen, een dorp in Súdwest-Fryslân, is een echte Fries. In de tent hoeven we van Eric geen frutsels en tierelantijntjes te verwachten, hij wil in Heel Holland Bakt vooral scoren met zijn smaken.

Drummen en bakken

De 53-jarige Eric woont in Friesland, samen met zijn vrouw en twee kinderen. Daar is hij van beroep grafisch vormgever en naast bakken is hij volop bezig met muziek. Niet alleen luisteren, ook zelf spelen. Als drummer is Eric luidruchtig aanwezig, zo bekent hij in de aankondiging van Heel Holland Bakt. “Vroeger wilden we de wereld veroveren, maar dat hoeft nu niet meer zo. We treden af en toe op en het heeft vooral een sociaal karakter. Slap ouwehoeren, lekker muziek maken en helemaal ontspannen. Mijn gebrek aan techniek compenseer ik door zo hard mogelijk op de drums te slaan. Daardoor is het wel vrij luid”, besluit hij lachend.

Eric in Heel Holland Bakt

Daarnaast is Eric dus een fanatiek bakker, waardoor hij uitgekomen is bij Heel Holland Bakt. Dat hij de tent heeft gehaald bij de beste tien thuisbakkers van dit jaar is voor hem al een verrassing. “Het leuke aan bakken vind ik dat als je iets ziet liggen bij de bakker je het thuis zelf ook kunt maken. Als het dan slaagt en minimaal zo lekker is, dan geeft dat een heel goed gevoel.” Bakken doet hij lang niet altijd alleen, want zijn dochter is inmiddels ook aan het bakken geslagen.

Eric legt focus op brood bakken

De focus van Eric is al in aanloop naar Heel Holland Bakt wel veranderd. “Voorheen zat ik meer in de taarten, cake en koekjes. De laatste twee jaar heeft het broodbakken mij echt gegrepen. Ik houd van eenvoudige, eerlijke taarten en broden. Deze moeten er vooral goed uitzien en smaken.” Daar komt de focus van Eric helemaal naar boven. “Wat me zal onderscheiden van de rest van de deelnemers van Heel Holland Bakt is dat ik baksels maak zonder frutsels en tierelantijntjes. Het gaat mij om een goede smaak.” Of Eric zich gelijk zal laten gelden in de tent? “Ik ben een echte Fries. Ik kijk de kat uit de boom, als het eenmaal goed gaat dan is het echt goed. Heel Holland Bakt wordt echt iets buiten mijn comfort zone. Maar dat wilde ik zelf graag en ik ga ervaren hoe dat is.”

Alle bakkers van Heel Holland Bakt 2020-2021

ChunDanielElizabethEllenEricJennyRianneRoelofSabineThijs