Sterren op TV
Elena Lindemans

Elena Lindemans van Groen Licht is documentairemaker

Elena Lindemans hebben we tot op heden vooral leren kennen als documentairemaker, maar deze dame blijkt meer dan dat in haar mars te hebben. Niet voor niets is ze sinds het najaar van 2016 één van de presentatrices van het programma Groen Licht. Toch blijkt de op 16 mei 1974 geboren Lindemans uit Jubbega zich het liefst bezig te houden met het maken van documentaires.

Elena Lindemans als presentatrice

Elena Lindemans leken we nooit als presentatrice te gaan zien, maar vanaf het najaar van 2016 gebeurt dat toch. Elena Lindemans is samen met Brecht van Hulten en Milouska Meulens één van de gezichten van Groen Licht. In dat programma gaan de dames op zoek naar groene feiten en fabels. Uiteindelijk is het doel om ervoor te zorgen dat mensen minder gaan autorijden. Vanaf 19 september is Elena iedere maandagavond om 19.20 uur te zien op NPO2.

“Groen Licht belicht de groene thema’s in tegenstelling tot veel andere programma’s op een positieve manier. Groen Licht laat zien dat het heel makkelijk anders kan en dat kan de kijker inspireren. Het houdt mijzelf ook een spiegel voor, want ik kwam erachter dat ik eigenlijk ‘lichtgroen’ ben in vergelijking met collega’s Brecht en Milouska”, aldus Lindemans, die toch nog best regelmatig de auto pakt.

De kans dat we Elena Lindemans, die in het verleden ook als verslaggeefster werkte voor Kassa, nog vaker gaan zien als presentatrice is zeker niet groot. Het presenteren smaakt namelijk niet naar meer. “Nee. Ik ben gevraagd om dit programma te doen en daar ben ik heel blij mee, maar de documentaires maken is mijn passie”, legde Elena Lindemans uit in gesprek met het Algemeen Dagblad. En dat maken van documentaires heeft Elena zeker talent voor.

Elena Lindemans als documentairemaker

Elena Lindemans won in 2015 de publieksprijs bij de Psyche Mediaprijs voor haar documentaire Moeders springen niet van flats. De documentaire is er niet zo maar één. De moeder van Elena pleegde tenslotte zelfmoord toen Lindemans 26 jaar oud was. Zij kwam tot die actie nadat een verzoek om euthanasie niet in behandeling werd genomen.

De moeder van Lindemans wilde graag op die manier sterven, omdat ze geen uitweg meer zag nadat ze in vier psychiatrische klinieken had psychiaters had versleten: allen zonder resultaat. In de docu zoekt Elena uit waarom haar moeder geen toestemming voor euthanasie kreeg. Binnenkort volgt weer een documentaire van Lindemans: De Muur, een serie waarin Elena kijkt naar Zimbabwanen die illegaal naar Botswana oversteken en in veel gevallen net zo hard weer teruggevoerd worden.

Elena Lindemans is te volgen via Instagram en Twitter.