Sterren op TV

Dit is de partner van minister Mark Harbers

Vanaf 10 januari 2022 is Mark Harbers minister van Infrastructuur en Waterstaat. Voor het bekleden van die functie was Harbers binnen de politiek al voor een lange tijd actief. In dit artikel lees je meer over de politieke loopbaan en het privéleven van Mark Harbers.

Inhoudsopgave

De carrière van Mark Harbers

In de jaren 80 verhuisde Mark Harbers van Ede naar Rotterdam om er te gaan studeren. Hij volgde de studie Economie aan de Erasmus Universiteit maar rondde het niet af. Al snel werd Harbers actief binnen de politiek. Binnen de politiek heeft hij veel functies bekleed. Hier lees je wat hij zoal heeft gedaan.

Beginjaren in de politiek

Mark Harbers werd al snel actief binnen de VVD. In het jaar 1992 werd hij gekozen in de raad van een Rotterdamse gemeente. Na zo’n 7 jaar begon Mark Harbers op landelijk niveau voor de VVD te werken. Hij werd vice voorzitter van het VVD bestuur en voorzitter van een werkgroep. Ook kwam hij in 2002 in de gemeenteraad van Rotterdam en werd hij na een paar jaar fractievoorzitter. Hij was betrokken bij het opstellen van verkiezingsprogramma’s en adviseerde de minister. Later werd hij wethouder van economie, haven en milieu.

Politicus Tweede Kamer

In 2006 stond Harbers op de VVD lijst voor de Tweede Kamerverkiezingen. Op dat moment kwam hij nog niet in de kamer terecht. Later was dat wel het geval. In 2009 volgde hij een Kamerlid op die was opgestapt. Officieel werd hij in 2010 toen pas echt gekozen. Hij was toen woordvoerder op het gebied van financiën. Zo droeg hij onder andere bij aan het samenstellen van het Nederlands begrotingsakkoord in 2012.

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Mark Harbers (@mark.harbers)

Harbers werd vervolgens staatssecretaris op het gebied van Justitie en Veiligheid. Daar hield hij zich bezig met kwesties omtrent vreemdelingen-vluchtelingen zaken, mensenhandel en migratie. Ook wel Asiel en Migratie genoemd. Vanaf januari 2022 is Mark Harbers benoemd tot minister van Infrastructuur en Waterstaat.

Rapportage Vreemdelingenketen

In 2019 maakte en stuurde Harbers een jaarlijkse rapportage over het vreemdelingenketen naar de Tweede Kamer. Dat was een overzicht van alle geregistreerde incidenten van bewoners van asielzoekerscentra. Hierbij kreeg Harbers het kritiek dat hij mogelijk zaken en cijfers zou hebben verdoezeld. Na veel onenigheid nam Harbers zijn verantwoordelijkheid en vroeg ontslag aan. Dezelfde dag werd het ontslag verleend. Toch bleek het achteraf zo te zijn dat hij ten onrechte werd beschuldigd.

Het privéleven van Mark Harbers

Mark Harbers werd in 1969 geboren in Ede. Sinds 1987 woont hij in Rotterdam, daar studeerde hij immers ook. In 2008 is Mark Harbers gehuwd met zijn man Bart Rövekamp. Zijn man werkt als internist bij het Erasmus ziekenhuis in Rotterdam. Het huwelijk werd voltrokken door Ivo Opstelten en Frits Huffnagel. Er was veel publiek aanwezig.