Sterren op TV

Auteur: Senna Reimink

Datum: 8 augustus 2022

Laatst Geüpdatet: 28 december 2022

Dit is de man van tv recensent Angela de Jong

Denk je aan Angela de Jong, dan denk je aan de televisierecensente en columniste met een kritische en ongezouten mening. Ze is een bekend gezicht op televisie en veel mensen kennen haar van haar columns over televisieprogramma’s. Voor het Algemeen Dagblad schrijft ze wekelijks columns over wat haar opvalt op de buis. Hier lees je meer over Angela de Jong, je komt meer te weten over haar loopbaan en privéleven.

Inhoudsopgave

De carrière van Angela de Jong

Angela de Jong studeerde aan de Universiteit van Utrecht. Ze volgde aan die universiteit de studie Algemene Letteren en Film- en Televisiewetenschap. Na deze bachelor studie ging ze verder met een master: de master Journalistiek aan de Universiteit in Rotterdam.

Na het studeren begon Angela de Jong bij het Rotterdams Dagblad als verslaggever en liep ze stage achter de schermen bij het programma Koffietijd. Daarna werkte ze al snel voor het Algemeen Dagblad. Vanaf 2005. Televisierecensent werd ze pas in 2010, toen ze dus al 5 jaar voor de krant werkte. Ze schrijft columns over gebeurtenissen in en de opzet van televisieprogramma’s. Ook schrijft ze columns met andere onderwerpen. Door het maandblad Opzij werd ze in 2019 uitgeroepen tot een erg invloedrijke vrouw in de mediawereld.

Aangezien Angela de Jong bovendien vaak aanschuift bij talkshows is ze een bekend gezicht op televisie. Ze is en was regelmatig te zien in programma’s als Beau, Jinek, De Wereld Draait Door, Goedemorgen Nederland en RTL Boulevard. Daar gaf ze haar mening en praatte ze mee over diverse actuele onderwerpen, vaak gerelateerd aan ontwikkelingen in de entertainmentbranche. Ook was ze kandidaat in het televisieprogramma De Slimste Mens. Dat was in het jaar 2009. Ze wist in meerdere afleveringen veel vragen goed te beantwoorden en schopte het er tot de finale. In die finale werd ze tweede. Mischa Blok won de finale.

Kritiek op columns

Ook leveren de columns haar regelmatig kritiek op. Je kunt wel stellen dat ze er niet altijd vrienden mee maakt in de entertainmentwereld. Veel bekende Nederlanders laten het er dan ook niet bij zitten als er op een kritische manier over ze geschreven wordt. In sommige teksten worden bekende Nederlanders zogezegd ‘met de grond gelijk gemaakt’. Onder andere Gordon, Katja Schuurmans, Rachel Hazes en Wendy van Dijk lieten al weten dat ze haar televisie recensies te zuur en onredelijk vonden. Al met al kan gesteld worden dat haar rol als spraakmakende televisierecensent niet onopgemerkt is gebleven.

Het privéleven van Angela de Jong

Angela de Jong werd geboren in Gouda op 27 februari 1976. Ze is moeder van 3 kinderen en heeft een relatie met Albrand Leeuwe. In haar columns en in podcasts heeft ze het geregeld over haar kinderen. Onlangs is naar buiten gekomen dat haar kinderen het niet op prijs stellen dat ze vaak noemt. Op school blijkt het zo te zijn dat ze er af en toe mee gepest worden dat ze een bekende en kritische moeder hebben. In Libelle zei ze: ,,Ik heb nog steeds dezelfde vent. Ik heb hem 20 jaar geleden bij het Rotterdams Dagblad ontmoet, waar hij eindredacteur is. En ik heb pubers. Die vinden eerder alles stom aan mij dan dat ze het nou zo geweldig vinden wat ik doe.”