Sterren op TV
Dilana Smith The Voice of Holland River

Dilana Smith verrast in The Voice of Holland

Dilana Smith in The Voice of Holland mag een grote verrassing worden genoemd. De geboren Zuid-Afrikaanse heeft al een aardige zangcarrière achter de rug, waarbij ze als een komeet kwam. Toch wil Dilana Smith via de talentenjacht van TVOH opnieuw in de schijnwerpers komen te staan. Dat zal haar kleine dochtertje River overigens ook doen.

De weg naar The Voice of Holland mag voor Dilana Smith lang worden genoemd. De zangeres en songwriter kan ook prima overweg met een gitaar en mag met recht een rocker worden genoemd. Op 10 augustus 1972 werd ze in het Zuid-Afrikaanse Johannesburg geboren onder de naam Dilana Jansen van Vuren, maar op haar tweede werd haar achternaam al veranderd doordat haar moeder trouwde.

Muziek kreeg ze met de paplepel ingegoten, want moeder Dina Smith was operazangeres. Toch nam Dilana een heel andere afslag. Ze werd namelijk een rocker en niet een klein beetje ook!

Inhoudsopgave

Dilana Smith maakt naam met Wonderfool

Als tiener verscheen al haar eerste single, met de groep Wozani haalde ze zelfs de eerste plaats in de Zuid-Afrikaanse lijsten. Vervolgens besloot Dilana Smith in 1996 de oversteek te maken naar Nederland, waarbij ze opvallend genoeg uitkwam in Emmen. Met het groepje Caz blijft ze bezig met zingen en drie jaar later breekt ze door. Een samenwerking met Jan Koster pakt erg goed uit, want haar debuutalbum Wonderfool krijgt landelijke aandacht.

De single To All Planets zal ook als soundtrack dienen van de film Lek en samen met Do You Know zijn dit de grote hits. Dilana Smith is regelmatig te zien op televisie en maakt grote indruk tijdens de Olympische Spelen van 2000 in Sydney. Met name haar optredens bij Evers Staat Op worden veelbesproken.

Dilana Smith in talentenjachten

In de daaropvolgende jaren was Dilana Smith, die inmiddels ook door het leven gaat als Dilana Robichaux, vaak te zien op popfestivals en in dat opzicht is haar deelname aan The Voice of Holland nu opvallend. Ze deed echter al eerder mee aan een talentenjacht. Dat was dan wel in de Verenigde Staten. CBS Rock Star: Supernova was het tweede seizoen van deze talentenjacht, waarin een zanger werd gezocht voor de nieuwe band met onder meer de voormalig bassist van Metallica (Jason Newsted) en voormalig Guns N’ Roses-gitarist (Gilby Clarke). In de zomer van 2006 werd Dilana Smith tweede achter Lukas Rossi. In 2009 en 2013 zou ze nog twee albums maken genaamd Inside Out en Beautiful Monster. Veel reuring leverde dit niet meer op.

Nu is Dilana Smith dus pardoes terug op het toneel en gaat ze een poging wagen in The Voice of Holland. Ook de dochter van Dilana, River, verzorgde een optreden voor de jury van The Voice of Holland. Terwijl Dilana tijdens de Blind Auditions het nummer Roxanne van The Police zong, was het niet veel later de beurt aan kleine River met Wheels on the Bus en Twinkle Twinkle Little Star. Bij het optreden van River hield Waylon het niet droog. Smith kreeg overigens alle vier de stoelen omgedraaid. Ze koos voor niemand minder dan Waylon, die al gauw doorhad dat hij Dilana voor zich had en haar begon te aanbidden. “Ik zal je vertellen waarom. Ik was zo’n ongelooflijk fan van jou, ik ging naar optredens van jouw band, alles.” In het verleden werd ze ook gevraagd voor The Voice of America, maar daar deed ze toentertijd niet aan mee.

Dilana Smith in de Battles

Dilana Smith was in de tweede aflevering van de battles te zien. Van Waylon kreeg ze te horen tegen wie ze moest gaan zingen: SaraLee Vos. Terwijl haar tegenstander absoluut niet blij was, kon Dilana zich wel vinden in de battle. “Ik was blij, want dat wilde ik eigenlijk graag. Eentje die wat meer ervaring heeft. Dan heb ik ook wat meer lol op het podium”, vertelde Dilana. Het nummer dat Waylon in gedachte had voor het duo, is Dark Horse van Katy Perry. Alhoewel Dilana het nummer niet kende, wist ze zichzelf wel te kronen tot winnares.

Dilana Smith in de Knockouts

Dilana Smith was één van de grote kanshebbers voor de titel van The Voice of Holland van 2017. Doordat ze echter ziek was geworden, kon ze tijdens de knockouts van TVOH niet brengen wat ze normaal wel kan brengen. Alhoewel haar optredens alsnog goed klonk, was Waylon niet helemaal overtuigd na het nummer Must Have Been Love van Roxette. Hij stuurde Dilana, die enorm veel last had van haar keel, dan ook naar huis en dat leverde hem een heleboel kritiek op op social media.

Dilana Smith is ook te volgen via Twitter en Facebook.

Bekijk de andere deelnemers van Team Waylon uit The Voice of Holland 2016 Stephan Bouwman | Mirelle Komproe | Yerry Rellum | Oumnia Guigui | Jane Talany | Irene Hin | SaraLee Vos | Pleun Bierbooms | Maik IJpelaar | Jordan Roy | Chirine Aliani

Geplaatst door Dilana op dinsdag 26 juli 2016

Geplaatst door Dilana op woensdag 11 mei 2016