Sterren op TV
Dilan Yurdakul Aysen Baydar in GTST

Auteur: Senna Reimink

Datum: 2 juni 2015

Laatst Geüpdatet: 12 maart 2019

Dilan Yurdakul, bezige bij als Aysen Baydar uit GTST

Dilan Yurdakul uit Goede Tijden Slechte Tijden is vermoedelijk niet het meest populaire personage uit de soapserie. In GTST vertolkt Dilan de rol van Aysen Baydar en is ze een manipulatieve, eigenwijze en opvliegende politieagente. Al zien we haar in veel meer programma’s, zo was ze ook kandidate bij De Slimste Mens. En eerder was ze ook te bewonderen in Celebrity Pole Dancing.

Yurdakul in cliffhanger GTST

Aysen speelde al een belangrijke rol in de cliffhanger van 2014 in Goede Tijden Slechte Tijden en ook nu weer hebben de schrijvers Dilan een sleutelrol gegeven. Hoewel de politieagente geschorst is kan ze niet rusten voordat ze de waarheid boven tafel heeft gekregen in de moordzaak op haar broer, Ardil.

Paaldansen

Sterren Dansen op het IJs, Sterren Springen en Dancing With The Stars zijn voorbeelden van programma’s waar Bekende Nederlanders aan meedoen. Nu men op deze programma’s raakte uitgekeken moest er iets nieuws verzonnen worden en zo kwam RTL op het idee om een paaldansprogramma voor BN’ers te maken: Celebrity Pole Dancing. Door haar rol als Aysen in GTST is Dilan Yurdakul inmiddels een bekende Nederlander en dus werd zij ook uitgenodigd voor Celebrity Pole Dancing. Dat ging haar zeker niet verkeerd af, al slaagde ze er niet in te winnen. Celebrity Pole Dancing werd gewonnen door Vincent Vianen, terwijl Dilan Yurdakul op een vierde plaats eindigde.

Dilan Yurdakul, Aysen Baydar in GTST

Behalve paaldansen en acteren in GTST doet Dilan Yurdakul nog veel meer. Ze is enorm veelzijdig en ook bereid om haarzelf op veel vlakken te ontwikkelen. Na de eindmusical op de basisschool is ze gek op theater. Ze begon met spelen bij jongerentheater RAST (tegenwoordig DEGASTEN) en jongerentheater 020. Daarna ging ze aan de slag bij Theatergroep Likeminds, waar ze in verschillende toneelvoorstelling acteerde en schreef ze het soloprogramma Waas.

Voordat ze doorbrak als actrice studeerde ze aan de Universiteit van Amsterdam Europese studies én Duitse taal en cultuur. Naast haar studie was ze sportinstructeur en was ze dus verknocht aan het theater. Inmiddels zijn de studies bijna afgerond en richt de pas 23-jarige Turkse zich volledig op haar carrière als actrice. GTST is zeker niet haar eindstation, zei ze eens in het Eindhovens Dagblad. “Een podium, bekendheid, ervaring. Ik wil me als filmacteur ontwikkelen. Daar krijg ik normaal niet zoveel kans voor in Nederland. Omdat ik Turks ben, kom ik in een bepaald hoekje terecht… en altijd die eerwraak.”

Die bekendheid die ze opdoet in Goede Tijden Slechte Tijden wil de kleine dame gebruiken om straks voor volle theaters te spelen. Zo nu en dan staat ze zelfs al op de bühne. Zo stond Dilan Yurdakul vorig jaar met het soloprogramma Bekentenis van een Jong Meisje, gebaseerd op het boek van de Duitser Proust.

Sneaky en achterbaks

In Goede Tijden Slechte Tijden is Dilan met haar rol van Aysen vooral de bitch. Zelden is er een leuke kant van haar te zien. In het echt is Dilan dus niet zo, al heeft ze wel wat eigenaardigheden. Dat bekende ze in 2011 in een interview met De Volkskrant, nog voordat ze de rol in GTST te pakken kreeg. Op de vraag welk dier Dilan zou willen zijn antwoordde ze als volgt: “Een knaagdier, omdat ik best sneaky of snel en achterbaks ben. Ik kan heel erg lang in een hoekje zitten kijken en observeren om dan ineens in actie te komen. Een wezel, die lijkt wel een beetje op mij.”

Dilan in De Slimste Mens

In de zomer van 2016 was Dilan Yurdakul  te zien in De Slimste Mens. Daarin wist ze het heel aardig te doen en gaf ze ook nog wat leuke informatie prijs. Zo bleek ze allerminst een fan te zijn van Justin Bieber en vindt ze zichzelf geen selfy-koningin. “Ik heb nu een jaar Instagram, maar ik vind het moeilijk. Toch moet je het wel doen, want het hoort bij je vak. Het komt niet iedereen zomaar aanwaaien dat je de ene na de andere rol aangeboden krijgt. Dus je moet jezelf ook wel eens op de voorgrond zetten.”

Dilan Yurdakul