Sterren op TV
Dagmar Heel Holland Bakt

Dagmar de burgemeester in Heel Holland Bakt

Dagmar Oudshoorn-Tinga is de bekendste deelneemster van Heel Holland Bakt 2016. Ze is namelijk burgemeester van de gemeente Uithoorn. Haar ambtelijke taken heeft Dagmar tijdelijk neergelegd om de strijd aan te gaan bij Heel Holland  Bakt, want bakken is tenslotte haar grote passie.

De 43-jarige Dagmar is getrouwd met Eelco en samen hebben ze een zoontje Martien. “Hij is uit Portugal geadopteerd en is bij ons sinds september 2015”, zo vertelt Dagmar in het introductiefilmpje van Heel Holland Bakt. “We zijn superblij dat we nu een gezin zijn. Ik ben een gezelschapsmens. Mijn gezin staat altijd op nummer één. Werk is heel belangrijk en daar geniet ik van, maar uiteindelijk is je gezin en familie waar het om draait.”

Dagmar bakt ook als burgemeester volop

En dat werk is inderdaad belangrijk, want Dagmar is dus burgemeester van Uithoorn. “Het is mooi werk om te doen. Ik vind het mooi dat je je kunt inzetten voor een gemeenschap en probeert om deze beter te maken. Dat vindt natuurlijk niet altijd iedereen, maar dat is mijn drive om dit werk te doen. Je kunt je idealen hier in kwijt.” In het weekend bakt Dagmar er lustig op los en op maandag kunnen de collega’s dan ook regelmatig rekenen op lekkernijen. “Als ik jarig ben, dan bak ik voor de hele organisatie. Dat is een beetje traditie, daar heb ik wel een beetje spijt van. Maar het is een goede traditie”, lacht ze.

Haar deelname aan Heel Holland Bakt is eigenlijk ook volkomen logisch. “Ik bak al sinds ik klein was, samen met mijn moeder. We hadden een klein elektrisch oventje, maar daar kon je waanzinnig veel in doen. Daar zijn we mee begonnen en dat is uitgegroeid tot een bakverslaving. Ik haal mijn inspiratie vooral uit bakboeken. Ik heb er best wel veel. Eigenlijk is mijn keuken in tachtig baksels de wereld rond. Ik gebruik invloeden uit het Midden-Oosten, Suriname terwijl ik opgegroeid ben met boerenkool met worst.”

Dagmar wil Heel Holland Bakt stiekem winnen

En Dagmar wil zo lang mogelijk in de HHB-tent actief zijn. “Mijn doel met Heel Holland Bakt is om er niet uit te gaan in de eerste aflevering. Stiekem denk je wel eens aan winnen, maar ik ga mijn stinkende best doen om zo ver mogelijk te komen.” En hard werken heeft ze in de loop der jaren wel geleerd. De geboren Brabantse was bestuurder en voorzitter van de Rotterdamse deelraad Feijenoord, voor de politica burgemeester werd. Voor haar politieke carrière was Dagmar actief bij onder meer de Raad voor de Kinderbescherming in Rotterdam en Dienst Justitiële Inrichtingen in Den Haag.

Tot de benoeming van Willemijn van Hees in 2012 in Geertruiden was Dagmar Oudshoorn-Tinga zelfs de jongste vrouwelijke burgemeester van ons land. Ze was op dat moment nog verbonden aan de Partij van de Arbeid, maar in 2013 besloot ze uit onvrede over het beleid van de PvdA haar lidmaatschap op te zeggen. Het beleid ten aanzien van ‘uitwassen van de allochtone achterban’ was voor haar het probleem. Dagmar is dan nu ook partijloos. Al deze politiek beslommeringen zal ze echter dus volledig loslaten in Heel Holland Bakt.