Sterren op TV
Daan en Jesse FLFL Opdienen of Afserveren

Auteur: Senna Reimink

Datum: 17 april 2018

Laatst Geüpdatet: 29 december 2022

Daan en Jesse met falafelrestaurant FLFL in Opdienen of Afserveren

Daan en Jesse openen in Opdienen of Afserveren FLFL, een falafel restaurant in het hartje van Groningen. De twee vrienden hebben al een falafelkraam op de markt en geven nu hun goede banen op voor het avontuur van FLFL. De verbouwing gaat niet zonder slag of stoot, maar slaagt uitmuntend.

Daan en Jesse van de markt naar een restaurant

Daan Jochemsen en Jesse Huisman staan iedere dinsdag en vrijdag in Groningen op de markt met hun falafelkraam. Deze kraam is bedacht door Jesse. Hij woonde vijf jaar in Israël en daar is zijn liefde voor de falafel ontstaan. Ze halen hier zoveel plezier uit, dat ze een restaurant willen openen. Daarmee gaan Daan en Jesse een groot avontuur aan. Jesse is nu nog stedenbouwkundig jurist en Daan is commercieel duiker. “Toch geven we niets op. We geven het gezeur van een leidinggevende op”, zegt Jesse in Opdienen of Afserveren.

“De grootste winst is dat je iets doet dat je leuk vindt”, vult Daan in het RTL4-programma aan. “Dat je de vrijheid hebt die je wilt. Als je daarmee de financiële zekerheid opgeeft die we hadden, dan is dat niet anders. Dat heb ik liever dan dat ik de rest van mijn leven iets doe dat ik niet leuk vind.” Op voorhand lijken Daan en Jesse in ieder geval een goed duo, want de twee vrienden kennen elkaar al dertig jaar. Ze weten dus wat ze aan elkaar hebben. Wanneer het restaurant eenmaal open is willen de twee ook op de markt blijven staan. “Het is hartstikke leuk en het is een uithangbord voor het restaurant”, vindt Jesse.

Duidelijke rolverdeling bij Opdienen of Afserveren

De verbouwing wordt wel een forse klus. Hiervoor hebben ze slechts acht weken de tijd en de twee vrienden zijn zelf geen grote klussers. Er is een budget van vijftigduizend euro, daarvan is het grootste deel voor de keukenapparatuur. Er zal dus veel zelf gedaan moeten worden. Het budget is verzameld via crowdfunding en dit moet binnen vier jaar worden terugbetaald. Er is tijdens de voorbereiding een duidelijke taakverdeling. Daan is keihard aan het verbouwen, terwijl Jesse de menukaart aan het samenstellen is. Hij bereidt veel nieuwe gerechten voor en verzorgt de pr. Ondertussen staan ze ook nog twee dagen in de week op de markt om inkomsten te genereren.

De verbouwing van FLFL gaat langzamer dan gehoopt en lang niet altijd even gestroomlijnd. Toch slaagt Daan er met heel veel uren arbeid in om de klus op tijd te klaren. Ondertussen wordt een menukaart samengesteld en gaat de zaak in Groningen open. De verwachting van Jesse is dat het restaurant langzaam op gang moet komen, maar een korte recap van Opdienen of Afserveren maakt duidelijk dat de zaken boven verwachting gaan. Na twee weken is Daan erg enthousiast. “Het is superdruk. Er is veel doorloop van mensen en we hebben al twee medewerkers aangetrokken.” Ook Jesse is blij. “Het kan eigenlijk niet beter en dit levert veel energie op.”

FLFL is ook te volgen via Facebook en Instagram.

Een bericht gedeeld door FLFL (@falafel.nl) op