Sterren op TV

Chelsea Boy (Brian van der Heijden) in Drag Race Holland

Chelsea Boy is één van de tien deelnemers aan Drag Race Holland. De echte naam van de dragqueen is Brian van der Heijden. Hij omschrijft zijn personage Chelsea Boy als een ‘sci-fi-superheld met verwijzingen naar het romantische én dramatische verhaal uit de queergeschiedenis van de jaren tachtig’.

Chelsea Boy in Drag Race Holland

Chelsea Boy doet qua looks een beetje denken aan een genderneutrale superheld uit een willekeurige Marvel-serie. Achter de make-up gaat Brian van der Heijden, geboren in Helmond maar net als veel dragqueens tegenwoordig woonachtig in Amsterdam, schuil.

Echte naam dragqueen Chelsea Boy is Brian van der Heijden

Aan de website i-D vertelde Brian van der Heijden al eens over wanneer en waarom hij dragqueen werd. “Toen ik een jaar of zeventien was, werd ik gevraagd om deel te nemen aan de Belle Dellenavond in mijn lokale stamkroeg. Daar hoefde ik niet lang over na te denken, aangezien ik op die leeftijd al goed overweg kon met mascara en lippenstift.”

“Ik kreeg een jurkje aan, een paar hakken en een goedkope pruik en daar was ik. Ik wist destijds niet echt waarom ik het graag wilde proberen, maar ik weet nog dat ik me als een vis in het water voelde. Als ik er nu op terugkijk denk ik dat ik graag andere kanten van mezelf wilde ontdekken”, erkent Chelsea Boy.

Superheld met romantische kwinkslag naar drag-verleden

In tegenstelling tot veel collega’s is deze dragqueen niet uitgesproken vrouwelijk. “Mijn esthetiek is enerzijds geïnspireerd op sciencefiction en superheldenfilms, en anderzijds op de romantische, maar tegelijkertijd dramatische verhalen uit de queergeschiedenis van de jaren tachtig.”

Tot slot vertelt Brian van der Heijden wat dragqueen zijn nou precies voor hem betekent: “Het is een vorm van zelfexpressie die veel disciplines samenvoegt tot één. Ik geloof dan ook dat drag in de toekomst steeds meer zal samensmelten met de muziek- en de mode-industrie, en ontwikkelingen binnen de technologie.” En dat is ook precies wat Chelsea Boy wil gaan uitdragen tijdens RuPaul’s Drag Race Holland.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door ChelseaBoy (@xochelseaboy) op