Sterren op TV
Chazia Mourali

Chazia Mourali – Je bent de zwakste schakel… tot ziens!

Chazia Mourali is misschien wel de grootste bitch ooit op de vaderlandse televisie. Toch was de roodharige dame geliefd op de buis. Je bent de zwakste schakel, tot ziens! Het werd de zin waar ze furore mee maakte. Inmiddels is ze niet meer zo vaak te zien, maar haar stem duikt regelmatig op.

De carrière van Chazia Mourali had lange tijd een vrij normaal karakter. Ze rolde na haar studie binnen op een redactie. Vervolgens werd ze nieuwslezeres van het Amsterdamse AT5 en werd landelijk opgevist door de NCRV. Via een omweg in Frankrijk kwam de pittige dame terecht bij RTL 4 en daar begon haar carrière eigenlijk pas echt. Ze presenteerde diverse spelprogramma’s, onder andere met kinderen. Haar werd daar al wel eens verweten dat ze toch wel erg streng was voor de koters.

Chazia Mourali in haar rol

Met dat imago werd ze gevraagd voor de Nederlandse versie van The Weakest Link. Dit BBC-programma was een waar kijkcijferkanon. Negen mensen moeten vragen beantwoorden en samen geld verdienen. Na iedere ronde wordt er één kandidaat naar huis gestuurd en dat wordt bepaald door hun medekandidaten. Niet heel bijzonder verder, maar De Zwakste Schakel was uniek door de mokerharde teksten van de presentatrice. Het was op het lijf geschreven voor Chazia Mourali. Binnen de kortste keren stond ze bekend als de grootste bitch van Nederland. Waar in Engeland Anne Robinson er ook nog wel eens een kwinkslag ingooide liet Chazia Mourali werkelijk niets heel van de kandidaten. Deze leader zegt meer dan genoeg.

Chazia Mourali: Je bent de zwakste schakel

Je kon geen falende sporter meer tegenkomen of hij kreeg de zin naar zijn hoofd geslingerd. Je bent de zwakste schakel, tot ziens! De kijkcijfers vlogen zo de lucht in dat er de gekste specialis werden gemaakt. Ook bekende Nederlanders werden waar nodig keihard aangepakt door Chazia Mourali. En deden de kandidaten het dan voor veel geld? Allerminst! De grootste winnaar ging met slechts drieduizend euro naar huis. Ondanks de goede kijkcijfers en 139 afleveringen werd na drie jaar het programma gestopt. In Engeland bleef The Weakest Link doorgaan van 2000 tot en met 2012 met een dagelijkse uitzending.

Ondanks veel pogingen van Chazia Mourali kwam ze nooit meer van haar bitch imago af en waren nieuwe programma’s ook lang niet altijd een succes. De Achmea Kennisquiz, J/M, In je Recht en De Kat in de Zak kwamen van haar hand. Ook was ze nog korte tijd presentatrice van Char, het medium. Buiten deze programma’s om was er wel voldoende te beleven. Ze verscheen in leren pakjes op de buis, Chazia Mourali werd gekozen tot lingeriedraagster van het jaar 2003 en genoot van haar BN’er zijn.

Haar stem leeft voort

Inmiddels is ze niet zo vaak meer te zien op televisie. Haar uitgesproken stem hoor je nog wel geregeld bij films en voice-overs. Daarnaast is ze inmiddels braaf getrouwd met een neurochirurg en heeft een dochter. De in Parijs geboren Chazia Mourali schrijft raak als columniste en is in te huren als communicatietrainster. Ook lacht ze nog wel eens in een fotocamera voor reclamewerk en duikt Chazia Mourali op aan tafel bij Matthijs van Nieuwkerk voor De Wereld Draait Door.

Chazia Mourali DWDD