Sterren op TV

Auteur: Senna Reimink

Datum: 27 augustus 2021

Laatst Geüpdatet: 28 december 2022

Carice van Houten: haar carrière, liefdesleven en dromen

Carice van Houten mag zich zonder twijfel Neerlands bekendste actrice noemen. De beeldschone brunette is internationaal doorgebroken met haar rol van Melisandre in Game of Thrones. Na een tweejarige relatie met Kees van Nieuwkerk, de zoon van Mathijs van Nieuwkerk, heeft Carice tegenwoordig een relatie met Guy Pearce. 

Wat kan Carice van Houten eigenlijk niet? Naast voormalig tafeldame in DWDD, actrice, model en schrijfster is ze ook zangeres en muziekkenner. Alles wat de Amsterdamse de afgelopen jaren lijkt aan te raken, verandert in goud. Alleen in haar liefdesleven wilde lange tijd niet zo vlotten, waardoor haar wens om moeder te worden pas op relatief latere leeftijd werd vervuld.

Inhoudsopgave

Carice van Houten heeft een relatie met Guy Pearce

De beeldschone actrice mocht zich jarenlang de meest begeerde vrijgezel van Nederland noemen. In juli 2015 strandde haar relatie met Kees van Nieuwkerk, zoon van DWDD-presentator Matthijs van Nieuwkerk. De ruim tien jaar jongere Kees deelde twee jaar lief en leed met Carice van Houten. Daardoor had ze een jaar een relatie met Martinair-piloot John de Kanter. Tussen 2006 en 2009 was Van Houten een setje met de Duitse acteur Sebastian Koch, haar tegenspeler in de film Zwartboek. In 2016 kreeg Carice van Houten met Pearce een zoon. Daarmee kwam een lang gekoesterd verlangen uit: ,,Ik moet er niet aan denken dat mijn kinderwens niet in vervulling zal gaan. De mooiste uitdaging in mijn leven is voor mij kinderen opvoeden. Ik heb ook het gevoel dat het de meest interessante rol is die je in je leven kunt spelen”, vertelde ze eerder aan Story.

Melisandre van Asshai in Game of Thrones

Carice van Houten brak internationaal door met haar flinke rol in de hitserie Game of Thrones. Daarin speelt ze de rode priesteres Melisandre van Asshai. Melisandre is een priesteres van de R’hllor, in dienst van Stannis Baratheon. Ze is altijd in het rood gekleed en bezit profetische krachten die haar visioenen over de toekomst geven. Het gerucht gaat dat Van Houten eerder in beeld was om al vanaf het eerste seizoen te spelen in Game of Thrones in de rol van Cersei.

Duizendpoot

Carice Anouk van Houten werd in 1976 geboren in Leiderdorp. Ze is twee jaar ouder dan zus Jelka van Houten. Na het atheneum te hebben afgerond ging ze naar de Kleinkunstacademie in Amsterdam. Dat ging moeizaam: het eerste jaar moest ze overdoen. Regisseur Martin Koolhoven ontdekte haar en gaf haar een rol in de film Suzy Q. Het leverde haar een eerste Gouden Kalf op. Vervolgens reeg ze de rollen aanéén: Minoes, De Passievrucht, Zwartboek, Alles is Liefde, Komt een vrouw bij de dokter, Ik omhels je met duizend armen, De Gelukkige Huisvrouw.. Carice speelde ze allen met overgave en succes.

Tenslotte is Van Houten ook nog muziekliefhebber én kenner. Ze nam een eigen album op ‘See you on the ice’, was radio-dj voor Rob Stenders’ station KX Radio en organiseerde ze muziekavonden in Vredenburg. De actrice is goed bevriend met Halina Reijn, met wie ze ook een boek schreef en de serie Red Light regisseerde en samen de hoofdrollen speelden.