Sterren op TV

Bram de Wijs is de vriend van radionieuwslezer Matijn Nijhuis

Matijn Nijhuis werd geboren op 7 oktober 1974 in Almelo. Op 14-jarige leeftijd deed Nijhuis al alsof hij radiopresentator was, liefde voor de radio was er dus al vroeg. De presentator is ooit begonnen aan de studie journalistiek, maar heeft de studie nooit afgemaakt. Nijhuis verwierf bekendheid als nieuwslezer voor de NOS. Daarnaast vraagt hij aandacht voor kwetsbare groepen, zoals pleegkinderen of mensen met een handicap. Nijhuis is geboren en getogen in Almelo, maar verhuisde voor zijn werk naar Hilversum. Samen met zijn partner heeft Nijhuis twee pleegkinderen.

Relatie

Eind 2009 vroeg Matijn Nijhuis zijn vriend ten huwelijk via de radiozender 3FM, hij deed dit nadat hij voor deze zender het nieuws had voorgelezen. Zijn vriend, de Brabantse Bram de Wijs, zei ja. Het gebaar is romantisch, de woorden waren dat iets minder: ,,Ik vind trouwen eigenlijk helemaal niks, maar ik vind jou wel heel erg leuk en ik weet dat jij het wel heel erg belangrijk vindt. Dus heb jij zin om met mij te trouwen?” Bram de Wijs was via een smoes naar de radiozender gelokt, daarom wist Nijhuis zeker dat hij luisterde.

Pleegkinderen

Nijhuis en De Wijs hebben samen twee pleegkinderen. Dit begon doordat de twee via pleegzorg naar een informatieavond zijn gegaan. Ze waren enthousiast en meldden zich aan, toen kregen ze een weekendpleegkind toegewezen. Hierop volgde twee voltijd pleegkinderen. Pleegkinderen zijn niet populair in Nederland, er is een groot tekort aan pleegouders. Nijhuis vertelt dat er negatieve verhalen en gedachtes zijn rond pleegkinderen, maar dat dit onterecht is. Je kunt volgens Nijhuis aangeven wat voor kind bij jouw gezinssituatie past en hoeveel tijd er is voor een pleegkind. Een moeilijk verleden van een kind zou volgens Nijhuis juist geen drempel moeten zijn, maar een reden om een kind te helpen. Anders dan bij adoptie blijft de familie van het pleegkind ook een rol spelen.

Cerebrale parese

Nijhuis werd geboren met de hersenafwijking cerebrale parese, voor de nieuwslezer heeft dit tot gevolg dat hij moeite heeft met lopen. Door botox injecties kan hij echter wel redelijk lopen en heeft hij zelfs, om geld in te zamelen, een alternatieve wandelvierdaagse gelopen in 2006. De handicap van Nijhuis gaat sommige dagen gepaard met pijn, dat vertelt de presentator in een interview met Tubantia. In 2017 werd Nijhuis ambassadeur voor de Steptember, Steptember zamelt geld in voor onderzoek naar cerebrale parese. Daarnaast maakt Nijhuis zich hard om meer mensen met een handicap voor de televisie te laten werken. Mensen met een handicap mogen van Nijhuis meer meedraaien in de maatschappij en niet slechts in beeld gebracht worden wanneer er geld ingezameld moet worden.

Carrière

Matijn Nijhuis begon als vrijwilliger in zijn geboorteplaats Almelo bij het gelijknamige radiostation Radio Almelo. In 1996 kreeg Nijhuis een baan bij Omroep Amersfoort als nieuwslezer en verslaggever. Het jaar daarop stapte hij over naar RTV Oost, voor deze zender presenteerde hij in het jaar 2000 extra nieuwsuitzendingen over de vuurwerkramp in Enschede. Later in het ditzelfde jaar vertrok Nijhuis naar de NOS, in 2006 keerde hij weer even terug naar RTV Oost. Een kleine drie jaar later ging Nijhuis het NOS presenteren voor Radio 1. In 2016 werd Matijn Nijhuis de vaste NOS nieuwslezer voor Radio 2 en dat is hij nu nog altijd.