Bobby Rust was chef-kok van Bridges, werkt aan een nieuw Aziatisch project voor Ron Blaauw en is tevens jurylid van het RTL-programma Topchef Academy.
Inhoudsopgave
Bobby Rust getraind door Robert Kranenborg, Jonnie Boer en Sergio Herman
Aan scholing ontbrak het Bobby Rust niet. Hij is een leerling van Robert Kranenborg, Jonnie Boer en Sergio Herman. Dat begon voor de geboren Hagenees bij Le Cirque waar hij van 2002 tot en met 2004 werkte als chef de partie onder Robert Kranenborg. Het aantal Michelin-sterren nam daarna snel toe.
Eerst werkte Rust drie jaar als chef de partie en sous-chef onder Boer bij De Librije, goed voor drie sterren. Het eveneens befaamde Oud Sluis van Sergio Herman had Bobby Rust van 2010 tot 2011 in de gelederen, waar hij eveneens als sous-chef actief was. Zijn liefde voor vis kreeg hier echt gestalte. “Ik werk graag met dingen uit de zee. Ik houd van Zeeeuwse platte, snoekbaars en langoustines.”
Vis favoriete product voor Rust
Met vis werken deed Bobby Rust nog meer bij ‘t Zilte in Antwerpen, want dit was een specifiek visrestaurant. Vanaf 2012 kreeg zijn loopbaan een vastere vorm, al blijft hij nog wel in een behoorlijk rap tempo van zaak wisselen. De rode draad werd vanaf dit moment gevormd door Ron Blaauw. Via Ron Gastrobar kwam hij vanzelf bij Bridges terecht. Eerst onder Joris Bijdendijk en vanaf 2014 zwaaide Rust de scepter bij Bridges. Daar kwam in de zomer van 2016 een einde aan. Ron Blaauw is namelijk net zoals Jonnie Boer een nieuw project gestart in de Stille Oceaan.
“Een grote Chinese investeringsmaatschappij gaat op het eiland Saipan een soort van gokpaleis beginnen. En daar ga ik twee horecaconcepten openen: een 24-uurs-zaak en een Gastrobar-concept”, liet Blaauw optekenen tegenover Misset Horeca. Hij heeft Bobby Rust naar het eiland dat op Amerikaans grondgebied ligt gestuurd, hij zal het project vorm moeten gaan geven. Wel is hij dus in Nederland om jurylid te zijn voor Topchef Academy.
Bobby Rust jurylid Topchef Academy
In Topchef Academy is Bobby Rust één van de chefkoks die een groep talentvolle koks moet gaan opleiden. De inzet is groot, want de winnaar van de talentenjacht krijgt een eigen kookprogramma op televisie. De kandidaten zijn iedere week bij een andere chef op bezoek en dus ook een week bij Bobby Rust. Daarna volgt de finale, waarin alle juryleden samen zullen komen. Rust heeft in het verleden al laten weten dat chef worden een vak is en dat zal hij dan ook zeker gaan overbrengen.
“Jonge koks realiseren zich niet dat het veel tijd kost om een topchef te worden. De mentaliteit is anders. Ik klopte bij chefs aan om bij ze te werken en sprak nooit gelijk over geld. Ik begon onderaan en probeerde zoveel mogelijk te leren, hoeveel ik verdiende, maakte mij niet uit. Natuurlijk hebben we allemaal wel eens momenten dat we ermee willen kappen, maar juist dan moet je doorzetten. Oefening baart kunst, dus het duurt nu eenmaal een tijd voordat je zelf een succesvolle chef bent”, zei Bobby Rust in Misset Horeca.
Bobby Rust legt de lat zelf dan ook erg hoog. “Koken is de helft van mijn leven, een passie. Je kunt niet acht of zestien uur werken zonder passie. Dat houd je namelijk op de been. Of je nou vrij bent of niet, je staat altijd op met koken. Zeker als chef word je dagelijks gebeld en kun je niet zeggen dat je er even niet bent. Het is je leven.” En daar gaat veel tijd in zitten, ook in het ontwikkelen van gerechten. “Een nieuw gerecht is niet in één dag gemaakt. Dat duurt een week, twee weken. Ik heb na vijf maanden pas mijn echte kaart, dan kun je nagaan hoelang zoiets duurt. Leveranciers, producten, proeven, wijnen en personeel. Dat heeft allemaal met het gerecht te maken. Je kunt nog zoveel willen, als ik geen personeel heb lukt het ook niet.”
Bobby Rust is ook te volgen op Facebook.