Sterren op TV
Beatrice de Graaf DWDD

Auteur: Senna Reimink

Datum: 15 maart 2016

Laatst Geüpdatet: 18 augustus 2023

Beatrice de Graaf schept duidelijheid in angstige dagen

Studenten aan de Universiteit van Utrecht kenden Beatrice de Graaf vermoedelijk al wat langer, maar sinds de aanslagen in Parijs op 13 november 2015 heeft heel Nederland kennis gemaakt met de hoogleraar. Ze werd gebombardeerd tot terrorisme-expert en zat avonden achtereen aan tafel bij programma’s als De Wereld Draait Door en Pauw.

De bril geeft Beatrice de Graaf (19-04-1976) een strenge doch intelligente uitstraling. Bovendien heeft het ook iets stouts, een gebrilde docent met een strenge blik. Het zorgt ervoor dat Beatrice de Graaf bonuspunten scoort bij de mannen in Nederland, maar belangrijker is dat ze rondom de vreselijke aanslagen in Parijs het volk enigszins wist gerust te stellen. Ze werd sinds 2013 al met enige regelmaat uitgenodigd door Matthijs van Nieuwkerk voor zijn programma De Wereld Draait Door. De Graaf werd de terrorisme-expert van Nederland en toen IS genadeloos toesloeg in Parijs stond de wereld in brand. Terwijl iedereen volledig in paniek was viel Beatrice de Graaf op met haar kundige woorden over het terrorisme. Het deed Nederland goed om iemand met deskundige kennis over de terreurdaden te horen praten.

Beatrice de Graaf DWDD

De Wereld Draait Door is dol op gasten die de kijker iets extra’s kunnen leren en wanneer de kijker dat ook zo ervaart krijgen deze deskundigen een eigen podium van het VARA-programma in DWDD University. Dat gold ook voor Beatrice de Graaf. Het tv-programma kreeg zoveel verzoeken van de kijkers om een gastcollege van Beatrice de Graaf te krijgen dat DWDD haar uitnodigde. Ze stemde in en gaf op zaterdag 12 maart een fascinerend college in Podium Mozaïek in Amsterdam. Het werd een angstige reis, maar met een voorlopig goed einde, zo vertelde De Graaf ons voor de start van het college.

Beatrice de Graaf ook internationaal gerespecteerd

Niet alleen Nederland heeft Beatrice de Graaf in bange dagen omarmd. Ook in internationaal opzicht wordt de kennis van Beatrice gewaardeerd. De professor is als visiting fellow aan de Cambridge University in Engeland verbonden. Daarnaast is ze zeer regelmatig spreker op verschillende bijeenkomsten in Europa en andere delen van de wereld om over terreur te praten. Inmiddels zijn er ook verschillende boeken van Beatrice de Graaf verschenen. Haar meest recente publicatie is Theater van de Angst. Dit boek is eigenlijk geschreven naar aanleiding van de aanslagen op 11 september 2001, op het World Trade Centre. De dag waarop terrorisme een belangrijke plaats in de samenleving in nam.

[fb_embed_post href=”https://www.facebook.com/DWDD/posts/10154206711895827/” width=”695″/]