Sterren op TV

Auteur: Senna Reimink

Datum: 7 januari 2022

Laatst Geüpdatet: 21 december 2022

Barbara van Erp is de vrouw van Thomas van Luyn

Thomas van Luyn heet voluit Thomas Theodoor Samuel van Luyn. Van Luyn is een Nederlandse acteur, schrijver, cabaretier en televisie programmamaker. Thomas Van Luyn is op 2 maart 1968 geboren in Kinshasa, in Congo, waar hij de eerste drie jaar van zijn leven woonde. Hier werkte zijn vader voor het Nederlands Bijbelgenootschap. Na drie jaar is Van Luyn samen met zijn vader en moeder naar Utrecht verhuisd. Na de middelbare school besloot Van Luyn Sinologie te gaan studeren. Zo studeerde hij Chinese Taal en Cultuur aan de Universiteit van Leiden. Deze studie heeft Van Luyn niet voltooid. Wel ontmoette Van Luyn hier Mike Boddé. Samen besloten ze een podium zodat publiek naar hun cabaret kon luisteren. Het duo noemde zich Ajuinen en Look en wonnen samen het Groninger Studenten Cabaret Festival en het Amsterdams Kleinkunst Festival. Tegenwoordig woont van Luyn samen met zijn vrouw Barbara van Erp samen hun twee zonen Felix en Morris in Amsterdam.

Inhoudsopgave

De carrière van Thomas van Luyn

Van Luyn is begonnen aan zijn solocarrière toen Mike Boddé vanwege ziekte niet meer verder kon. Ook rolde hij de televisiewereld in. Samen met Paul Groot en Owen Schumacher begon Van Luyn het Kopspijkers-cabaret. Hiervoor schreef hij liedjes en teksten en imiteerde hij onder andere Ferry Mingelen, Gerard Joling, Harry Mulisch en Minister Remkes. Nadat Mike Boddé weer beter was hebben Van Luyn en Boddé de glamour comedyquiz De Mike en Thomas Show gemaakt. Hierna volgde nog veel meer tv producties. Zo creëerde Van Luyn samen met Sara Kroos het improvisatieprogramma In Goed Gezelschap, wat hij ook presenteerde, en creëerde hij samen met Erik van Muiswinkel de komische actualiteiten show Cojones. Ook dit programma is Van Luyn uiteindelijk gaan presenteren. Andere bekende programma’s die Van Luyn heeft gecreëerd zijn De Tafel van Taal en Studio Snugger, een kinderprogramma.

Tussen het maken en presenteren van al deze shows speelde Van Luyn ook in de musical Little Shop of Horrors. Dit leverde hem direct een nominatie voor de Johnny Kraaijkamp Musical Award op. Ook zat Van Luyn enkele jaren in de films. Van Luyn is ook bekend als columnist. Zo nam hij tijdens een zomervakantie tijdelijk de column van Aaf Brandt Corstius over. Ook is hij al jaren de meest gelezen columnist in het Volkskrant Magazine, hier schrijft hij wekelijks een column voor.

Wie is de Mol?

Samen met 10 andere deelnemers doet Thomas van Luyn mee aan de 22e editie van het televisieprogramma Wie is de Mol?. Het nieuwe seizoen van Wie is de Mol? is op 1 januari 2022 van start gegaan. Dit seizoen speelt van een van de populairste tv-programma’s van Nederland speelt zich af in Nieuw-Zeeland.

Privéleven

Thomas van Luyn heeft een relatie met Barbara van Erp. Ze trouwden in 2008 en hebben samen twee zonen: Felix en Morris en het gezin woont in Amsterdam. Vrouw Barbara is onder meer de drijvende kracht achter de website Me-to-We. ,, Ze richtte Me to We op, omdat ze vond dat het tijd was voor een realistischer geluid uit moederland. Inmiddels is ze uit de luiers, maar ze weet nog maar al te goed hoe het was om kleine kinderen te hebben”, motiveert ze die stap.  Ze schrijft ook voor SAAR Magazine en is oprichter van Snippet Concepts en Snippet Media. Eerder was ze journalist voor Volkskrant, Vrij Nederland en Libelle.