Sterren op TV

Auteur: Senna Reimink

Datum: 23 juni 2022

Laatst Geüpdatet: 21 december 2022

Anna van den Breemer is de vriendin van schrijver en columnist Özcan Akyol

Özcan Akyol, ook wel Eus genoemd, is geboren in 1984 in Deventer. Hij is Nederlandse schrijver, columnist en presentator van televisieprogramma’s. Hij is en was columnist bij onder andere het Algemeen Dagblad en VARAgids. De schrijver is als opiniemaker ook vaak te zien (geweest) in verschillende televisieprogramma’s. Benieuwd over wie de schrijver nou eigenlijk is? Of wil je meer weten over zijn vriendin Anna van den Breemer? In dit artikel lees je alles over Özcan en zijn leven als schrijver, columnist en presentator.

Inhoudsopgave

Hoe is Özcan Akyol gestart als schrijver?

Na de mavo ging Özcan Akyol journalistiek studeren aan het Windesheim in Zwolle en later ook Nederlands aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Maar voordat hij überhaupt een studie heeft meegemaakt, heeft de schrijver in de jeugdgevangenis gezeten. Hier begon hij met het lezen van literatuur – Tot die tijd had ik geen doel in het leven, toen ik ging lezen wel”. Dit was zijn eerste aanzet tot zijn eerste studie Journalistiek.

De eerste studie heeft hij afgemaakt, maar tijdens het tweede jaar van zijn studie Nederlands, kreeg hij twee contracten aangeboden bij zijn huidige uitgeverij, Prometheus. Naast dat hij hier begon met het schrijven, werd hij vanaf dat moment ook columnist bij, onder meer, het Algemeen Dagblad, de Stentor en BN/De Stem. Naast dit drukke leven, publiceerde hij (en nog steeds) in het voetbalblad Hard Gras.

Özcan Akyol’s eerste boek ‘Eus’

Het eerste boek wat Özcan eind oktober 2012 schreef heette ‘Eus’. Dit boek heeft hij semi-autobiografisch geschreven. De schelmenroman zorgde direct na de publicatie voor veel beroering. In 1 week tijd verkocht hij 10.000 exemplaren en werden film- en theaterrechten al overgenomen door externe partijen. Ook mocht hij aanschuiven bij verschillende televisieprogramma’s zoals De Wereld Draait Door. Hier rekende hij af met de allochtonenschrijvers die volgens hem vooral bestonden uit mensen zonder een echt verhaal. Hij wilde zelf absoluut niet tot deze categorie worden gerekend, al heeft hij wel een Turkse achtergrond. De reacties op Eus waren verschillend, maar je kunt het zeker benoemen als een succes aangezien er tegenwoordig al ruim 75.000 exemplaren zijn verkocht.

De definitieve doorbraak voor de schrijver van ‘Eus’

Ondanks het succes van zijn eerste boek ‘Eus’, was dit niet de definitieve doorbraak van Özcan Akyol in de Nederlandse literatuur. Dit kwam pas bij zijn tweede boek ‘Turis’ welke verscheen in 2016 en meteen een bestseller werd. In maart 2020 werd de titel aangepast naar ‘Toerist’, omdat Özcan merkte dat zijn lezers de titel moeilijk konden uitspreken. Er zijn 50.000 exemplaren van dit boek verkocht.

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Özcan Akyol (@ozcanakyol)

Wat doet Özcan Akyol nu?

Na het uitbrengen van zijn eerste twee best-selling romans en na vele andere dingen die hij heeft behaald, zoals een eigen radioprogramma bij NPO Radio 1 (over kunst, cultuur, sport en politiek) en het presenteren van verschillende televisieprogramma’s, zoals Sterren op het Doek, vraag je je misschien af wat Akyol tegenwoordig doet. Hij reist op dit moment veel het land door voor lezingen en optredens op verschillende evenementen. Daarnaast wordt hij ook vaak ingeschakeld als dagvoorzitter of spreker.

Anna van den Breemer is de vriendin van Ozcan Akyol

Anna van den Breemer heeft sinds 2013 een relatie met Ozcan ‘Eus’ Akyol. ,,Anna en ik hebben elkaar ontmoet toen ze mij kwam interviewen”, vertelde de schrijver en presentator in een interview met Nouveau. ,,Drie maanden later zagen we elkaar weer op het Boekenbal. Ik was meteen betoverd, we zijn gaan appen en hebben elkaar niet meer losgelaten.” Het koppel heeft twee kinderen: Mia en Baran. Ze wonen in Deventer.

De vriendin van Eus werkt ook in de mediawereld. Zij is journaliste voor de Volkskrant en schreef in 2018 een boek over Ivanka Trump. Een jaar later volgde het boek We klungelen als ouders maar wat aan. Van den Breemer is ook columniste voor VIVA Mama tot het blad in 2021 stopte.

Opvallend zijn ook de uitspraken die Ozcan Akyol deed in Elle: ,,Ik hou enorm van vrouwen. Ik ben een man met een bovengemiddeld libido. Vroeger zei ik daar niets over, dan was het elke week een ander meisje. Later dacht ik: ik kan het beter uitspreken, dan kan later niemand zeggen dat ik het niet gezegd heb. Als je je lustgevoelens richting vrouwen uitspreekt, en erover schrijft, dan kun je niet steeds in diezelfde val trappen. Dan weet je: dit is een mooie vrouw, ze is intelligent, maar ja, doe maar niet.”