Sterren op TV

Auteur: Senna Reimink

Datum: 1 november 2020

Laatst Geüpdatet: 30 december 2022

Anis Al-Qaq man van Sigrid Kaag

Anis Al-Qaq is de man van Sigrid Kaag, een Nederlandse politica en minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking namens de D66 in kabinet-Rutte III. Anis Al-Qaq is een Palestijnse politicus die zich in het verleden voor een nogal controversiële partij inzette.

Anis Al-Qaq man Sigrid Kaag

Anis Al-Qaq is jarenlang politicus voor de Fatah, een Palestijnse partij die door onder meer Amerika en de Europese Unie als ‘terroristisch’ wordt bestempeld. Ook was Anis schaduwminister voor gezondheidszorg voor de PLO, de beweging van leider Yasser Arafat. Tegenwoordig is hij echter Palestijns ambassadeur in Zwitserland.

Anis Al-Qaq en Sigrid Kaag trouwden in 1993 in het geheim in Jeruzalem, nadat ze elkaar nog geen jaar eerder hadden leren kennen in het Midden-Oosten toen Sigrid daar op werkbezoek was. Toen de relatie bekend werd bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken moest ze afstand doen van haar vertrouwensfunctie.

Man Sigrid Kaag politicus en ambassadeur Palestina

Toenmalig voorman Alexander Pechtold was altijd huiverig over de relatie van Sigrid Kaag met moslim Anis Al-Qaq. Hij zei al eens in gesprek met Vrij Nederland: “Ik wilde haar bewust maken van de reacties die ze op social media kon verwachten, en riep: ‘Moslimliefje! Moslimhoer!’ Ze keek me toen schalks aan en zei: ‘Kan je niet beter?'”

Moeder Sigrid Kaag overleden

Een ander voorbeeld waaruit blijkt dat Sigrid Kaag erg stevig in haar schoenen staat: in 2013 verloor ze haar moeder, maar omdat ze net begonnen was aan een ontwapeningsactie in Syrië werkte ze gewoon door.

“Ik heb dat (tijdelijk stoppen, red.) geen moment overwogen. Mijn ouders zijn ondanks alles toch mooi oud geworden, zelfs met elkaar. En ik zat in een oorlogssituatie. Als er baby’s om je heen worden doodgeschoten mag je niet doen alsof het overlijden van een 85-jarige een werelddrama is”, relativeerde ze in De Volkskrant.

Ook een grote kwaliteit is haar talenknobbel. Mede dankzij haar relatie met man Anis Al-Qaq spreekt ze vloeiend Arabisch, maar ook het Nederlands, Engels, Frans, Spaans en Duits beheerst ze optimaal. Het moge duidelijk zijn dat Anis Al-Qaq met Sigrid Kaag een sterke én ontzettend slimme vrouw in huis heeft!