Sterren op TV

Auteur: Senna Reimink

Datum: 26 oktober 2021

Laatst Geüpdatet: 28 december 2022

André van Duin

Andre van Duin is een Nederlandse komiek, zanger, acteur, presentator, tekstschrijver, programmamaker en regisseur. Hij werd geboren in 1947 in Rotterdam. In 2017 werd van Duin tot Nederlands grootste volkskomiek benoemd. De laatste jaren schittert hij als presentator van onder meer Heel Holland Bakt en de Grote Kleine Treinen Competitie.

Inhoudsopgave

Jeugd

De vader van Van Duin werkte bij de Rotterdamse Droogdok Maatschappij. Hier zag Van Duin al vanaf een jonge leeftijd optredens van Johnny Kraaykamp en Rita Corita. Hij begon dan ook op jonge leeftijd al met het imiteren van deze bekende Nederlandse. Al snel viel zijn talent voor imitaties en gevoel voor humor op. Van Duin volgde een opleiding aan de ambachtsschool, maar zijn grote liefde lag bij optreden.

Grote doorbraak

In 1962 stuurde hij een sollicitatiebrief aan diverse omroepen, maar hij werd afgewezen. Twee jaar later had hij wel succes en mocht hij voor het eerst optreden in het radioprogramma Minjon. Daarnaast deed hij dat jaar ook mee aan de talentenjacht Nieuwe Oogst van de AVRO. Hij won de finale en brak hier definitief mee door als André van Duin.

Theatershows

In 2970 bracht uit samen met Joop van den Ende Theaterproducties zijn eigen revue uit genaamd ‘n Lach in de Ruimte. Ruim twee jaar was deze show te zien in Nederland. In 2004 tourde Van Duin wederom door het land met zijn theatershow Deze Werd Zo Succesvol naar aanleiding van zijn 40-jarig artiestenjubileum. In 2011 volgt de show Ja Hoor….Daar Is Ie Weer!

Diverse hits, televisieprogramma’s en films

Van Duin is al vanaf het begin van zijn carrière bezig geweest met liedjes schrijven en zingen. Zijn grootste hits zijn onder andere Willempie, Er staat een paard in de gang, Als de zon schijnt en De balletjes van de koningin. Van Duin was niet alleen veel op de radio te horen en in het theater te vinden, hij was namelijk ook regelmatig te zien op de Nederlandse tv. Zo was hij te zien in programma’s als Een avondje teevee met André, De Ep Oorklep Show, Ter land, ter zee en in de lucht, Wie Ben Ik? en De Dik Voormekaar Show.

Liefdesleven

Van Duin had ruim twintig jaar een relatie met Wim van Der Pluijm. Het stel woonde samen op Aruba. Van Der Pluijm overleed in 1995 en Van Duin besloot terug te keren naar Amsterdam. In 2006 trouwde Van Duin met Martin Elferink. Elferink overleed in 2020 aan de gevolgen van botkanker.

4 mei

De Amsterdammer maakte indruk met zijn 4 mei voordracht in 2021, waarin hij verwees naar het homomonument bij de Westerkerk. Aan het einde van zijn toespraak maakte hij een eervol gebaar naar zijn overleden man Martin.

Heel Holland Bakt

Van Duin beleefde nieuwe successen als presentator van onder meer Heel Holland Bakt, de Grote Kleine Treinencompetitie en de serie over het leven van Hendrik Groen naar de gelijknamige boekenserie. Hij is één van de weinige televisiepersoonlijkheden die zeer veelzijdig is en zowel decennia geleden als nu zeer populair en geliefd is, wellicht door zijn humor, innemende persoonlijkheid en zachtaardigheid.