Sterren op TV
Amber Brantsen NOS Journaal

Auteur: Senna Reimink

Datum: 1 juni 2017

Laatst Geüpdatet: 1 juni 2017

Amber Brantsen presenteert het NOS Journaal

Amber Brantsen presenteert het NOS Journaal. Met ingang van augustus 2017 presenteert ze de dagbulletins op televisie. Amber werkt al een tijdje voor de NOS. Eerst als stagiair en daarna als nieuwslezer bij radiozenders NPO 3FM en FunX en in 2016 werd ze co-host bij het NOS Radio 1 Journaal.

Inhoudsopgave

Amber Brantsen en het NOS Journaal

Amber Brantsen versterkt bij het NOS Journaal dus het presentatieteam. Voor het presenteren van de dagbulletins bij NPO was een plekje vrijgekomen, nadat Rik van de Westelaken was vertrokken bij de Nederlandse Omroep Stichting. Hij vertrok naar NET 5, om andere programma’s te presenteren. Van de Westelaken vertrok in de zomer van 2016 bij de NOS. Het duurde dus ongeveer een jaar om een vervanger te vinden. De keuze is uiteindelijk gevallen op Amber Brantsen. Presenteren lijkt haar overigens op het lijf geschreven, want ze bleek al op jonge leeftijd graag voor de camera te kruipen. Uit een tweet van haar voormalige collega Rachid Finge bleek dat ze als jong meisje eens voor Omroep West een proefpresentatie mocht doen. Ze was op bezoek bij de regionale omroep in het kader van haar spreekbeurt in groep 5, die over ‘het nieuws’ ging.

Jaren later is de droom voor Amber Brantsen werkelijkheid geworden. Ze mag het NOS Journaal presenteren. Ze begint als gezegd dus met de dagbulletins, waar het voor iedere nieuwslezer begint. Ook Annechien Steenhuizen en Dionne Stax verschenen voor het eerst voor de autocue in de dagbulletins van het journaal. Inmiddels is Steenhuizen anchor van het NOS Journaal van 20.00 uur en ook Stax presenteert inmiddels op steeds belangrijkere tijden. Voor Amber Brantsen ligt een dergelijke toekomst ook in het verschiet.

Wie is Amber Brantsen?

Amber Brantsen is geboren op 9 september 1989. Ze studeerde van 2010 tot 2014 bestuurskunde aan de Rijksuniversiteit Leiden. Terwijl zij bezig was met haar studie in Leiden kreeg zij een baan bij Unity FM. Hier was ze nieuwslezer, hoofdredacteur en contentmanager. In 2013 maakte ze de stap naar Omroep West. Niet een volstrekt logische baan voor iemand die bestuurskunde studeert, wist Brantsen ook. “Mijn studie Bestuurskunde in Leiden ben ik als een buitenbeentje doorgekomen. Daar waar iedereen een functie op een ministerie of een politieke post ambieerde, wilde ik juist aan de andere kant zitten. Vraagtekens zetten bij politieke keuzes. Beleidsfalen aan het licht brengen. En context geven aan nieuwe wetten en regels. Zodat door al die bomen het bos zichtbaar zou worden”, vertelde ze op de website van de NOS.

In 2015 kwam Amber terecht bij haar huidige werkgever. Ze mocht hier ook het nieuws presenteren op de radio, te beginnen bij NOS op 3. Vanaf dat moment leerde een groter deel van Nederland haar kennen. Amber Brantsen spreek je overigens anders uit, dan je op het eerste gezicht zou verwachten. De A van Amber spreek je namelijk niet uit, je zegt Ember. Ook bij de NOS groeide het talent hard door. Eind 2015 werd ze uitgeroepen tot radiotalent van het jaar door de Volkskrant en niet veel later na deze uitverkiezing begon ze als co-host van Jurgen van den Berg bij het NOS Radio 1 Journaal.

Dat ze radiotalent van het jaar werd, was voor Amber een complete verrassing. “Ik zag dat helemaal niet aankomen”, vertelde Amber op de website van de NOS. “Ik was bezig met het nieuws bij Serious Request, toen er plotseling iemand van de Volkskrant belde wanneer er foto’s konden worden gemaakt. Dat was wel even gek.” Ze wordt gewaardeerd vanwege haar frisse, zachte en krachtige stem, al is Brantsen zelf niet erg onder de indruk. “Die vind ik niet heel bijzonder, ik hoor ‘m al 26 jaar. Mijn stem is ook maar een onderdeel. Het gaat er vooral om hoe je het nieuws presenteert. En dat je weet waar je het over hebt”, zei ze twee jaar geleden in gesprek met De Volkskrant.

Amber Brantsen Formule 1

De interesses van Amber Brantsen gaan veel verder dan het algemene nieuws alleen. Ze is fan van Formule 1, zo blijkt uit haar bio op Twitter. Tijdens races twittert ze ook actief mee met de gebeurtenissen van onder andere Max Verstappen. Mogelijk was haar liefde voor F1 reden voor Frank van der Lende van 3Fm reden genoeg om op de radio te roepen dat zij een relatie had met Rachid Finge.

Ook de huidige Communications Manager van Google volgt de Formule 1 op de voet. “Dat overviel me toen wel”, zei Brantsen eens over de actie van Frank op de radio. Het bericht ontkennen of bevestigen heeft ze echter nooit gedaan. Behalve Formule 1 geeft Amber aan ook graag te reizen en als het even kan eet ze een hapje bij een sushi-restaurant.

Je kunt Amber Brantsen volgen via FacebookTwitter en Instagram