Sterren op TV
Alper Heel Holland Bakt

Auteur: Senna Reimink

Datum: 19 augustus 2016

Laatst Geüpdatet: 8 oktober 2022

Alper met volle focus in Heel Holland Bakt

Alper Tekinerdogan laat zijn pak thuis om de strijd aan te gaan bij Heel Holland Bakt. De advocaat vergelijkt bakken met karate en heeft als doel om innerlijk zeer fraaie baksels te produceren. En dat wil Alper om Heel Holland Bakt 2016 te winnen.

Alper denkt Nederlands, met Turks hart

Alper mag dan wel in Amsterdam wonen, hij heeft Turkse roots. “En ben geboren en getogen in de Achterhoek en heb vijf broers. Ik zeg altijd ‘ik denk Nederlands, maar heb een Turks hart’. Alper Tekinerdogan kun je als je hem in het dagelijks leven tegen het lijf loopt maar moeilijk met bloem, boter en suiker in de weer voorstellen. De inwoner van Amsterdam heeft zijn eigen advocatenkantoor en hij loopt dan ook altijd strak in pak. “Ik ben advocaat in arbeidsrecht en algemeen contractrecht. Inmiddels heb ik een eigen kantoor in Amsterdam met drie compagnons. Dit vak doe ik al bijna vijftien jaar en ik houd van mijn vak”, vertelt hij in zijn introductiefilmpje van Heel Holland Bakt.

Alper probleemoplosser bij Heel Holland Bakt

Alper kent zichzelf erg goed. “Ik ben een probleemoplosser. Ik zeg altijd zacht als het kan en hard als het moet. Als advocaat moet je dat goed beseffen, daarbij altijd bedenken dat het belang van je cliënt voorop staat.” Wij zijn dus benieuwd of Alper ook in de keuken een probleemoplosser blijkt te zijn zodra zijn mengsel in de schift schiet óf de oven even niet precies doet wat hij wil. En al woont Alper schitterend in onze hoofdstad, heeft zijn hartje nog wel wat dromen. “Ik ben niet getrouwd, niet verloofd en ik heb geen kinderen. Die wensen heb ik wel, maar wie weet ooit.”

De veertiger heeft wel veel hobby’s, zo wordt ons duidelijk. “Ik ben gepassioneerd in alles dat ik doe, echt in alles. Ik doe sinds mijn dertiende aan karate en heb de zwarte band. Tango is een grote passie en ik loop hard.” De veertiger is al aan zijn vierde marathon bezig. “Ik leef graag intens, want ik houd niet van gemiddeld. Je leeft namelijk maar één keer. Als ik straks grijs en oud ben wil ik op mijn leven kunnen terugkijken, eigenlijk op ieder moment. En daarbij denken ‘ik heb mooie dingen gedaan.”

Karate en bakken liggen in elkaars verlengde

Met Heel Holland Bakt gaat Alper dus weer een unieke ervaring aan. Hij maakt een opvallende vergelijking met karate. “Karate past bij mij vanwege de fysieke inspanning, maar er komt ook een mentale inspanning bij kijken. Je moet rustig blijven en dat is net zoals met bakken. Je moet je concentratie en focus houden. Mensen moeten altijd lachen als ik zeg dat karate en bakken eigenlijk hetzelfde is. Maar het is echt zo, het ligt in elkaars verlengde. Natuurlijk zijn het totaal andere bezigheden, maar in essentie is het hetzelfde. Zorg voor focus, aandacht en probeer iets moois te creëren.”

En dat is niet de enige wijsheid die Alper ons in aanloop naar Heel Holland Bakt meegeeft. “Het gaat om het innerlijke bij mensen en bij baksels hoort het ook zo. Ik vind het leuk als mensen mijn eten lekker vinden. Samen eten is ook samen van het leven genieten. Ik bak vooral hele lekkere taartjes, koekjes en cake. Mijn intentie is echt dat je het eet en denkt ‘ik wil nog een stuk’.” We gaan zien of Alper erin slaagt om ook de jury van Heel Holland Bakt extra hapjes te laten nemen.

Geplaatst door Alper Tekinerdogan op vrijdag 5 juni 2015