Sterren op TV
Alma Mathijsen

Auteur: Senna Reimink

Datum: 28 juli 2015

Laatst Geüpdatet: 10 juni 2023

Alma Mathijsen belichaamt nieuwe lichting schrijfsters

Je kunt bijna geen blad meer open slaan of Alma Mathijsen heeft er wel een pagina gevuld. Inmiddels bestormt ze ook het televisielandschap. De schrijfster schuift Alma Mathijsen aan bij De Wereld Draait Door. Ze geeft haar meningen maar wat graag en schrijft er daarnaast ook op los.

Foutje bij DWDD

Zo is haar eerste boek al verschenen bij de Bezige Bij. Alles is Carmen, zo luidt uiteindelijk de titel. Dit terwijl bij DWDD toch nog werd gerept over Lepels Gaan Alleen. Een beginnersfoutje van Mathijsen. “De redactie van De Wereld Draait Door wilde graag dat ik een titel noemde, terwijl ik die nog niet had. In paniek belde ik vlak voor de uitzending een vriend en samen kwamen we op Lepels gaan alleen. Mijn hoofdpersonage Carmen heeft namelijk twee laadjes voor haar bestek. Ze moet kiezen welk bestek samen in een laadje mag. Ze haat lepels, dus die moeten alleen. Toch dekte dat niet de lading van het boek. Alles is Carmen doet dat wel. Het gaat over een eerste liefde, die over gaat. En over hoe die liefde in het hoofd van Carmen doorgroeit als een soort grote luchtbel die uiteindelijk explodeert”, zo legt Alma Mathijsen uit aan Cineville.

Alma Mathijsen als Bezige Bij

Het is niet geheel toevallig dat Alma Mathijsen voor de Bezige Bij schrijft, zelf zou ze namelijk ook zo kunnen worden omschreven. Een snelle opsomming van alle bladen en kranten waar ze voor heeft geschreven: NRC Next, Mister Motley, Het Parool, Das Magazin, De Titaan, Playboy en ga zo maar door. Het begon allemaal in Spunk, waar inmiddels een webversie van is. Daar kon Alma Mathijsen lekker creatief uit de bocht vliegen, om in 2006 een verhalenbundel (Binnen Spelen) uit te geven. Ondertussen schreef ze wekelijks twee pagina’s vol in Het Parool, dat deed ze samen met Fanny van de Reijt. Inspiratie haalde ze onder meer uit het werk van Remco Campert. Dit legde ze in 2011 uit bij De Wereld Draait Door. “Als ik het niet meer weet pak ik een boek van Campert. Dan ga ik heel secuur lezen. Hoe begint hij nou een verhaal, hoe doet hij het eigenlijk.”

Druk op televisie

Haar televisiewerk begon bij de VPRO. Alma Mathijsen presenteerde het programma Villa Live en was verder te zien bij onder andere Crossing Border, Aan Huis, Jonge Schrijvers Avond, Lowlands, Manuscripta en Oerol. Als slotstuk liet ze ook nog eens zien over veel meer kennis te beschikken dan over boeken. Alma Mathijsen was een gevreesde kandidate bij De Slimste! Tussendoor kalkte ze ook nog eens zes toneelstukken op papier, studeerde in New York aan de Pratt Institute en heeft in oktober 2014 haar tweede roman laten uitgeven. De Grote Goede Dingen. Voor dit boek deed Alma Mathijsen onderzoek naar de vriendengroep van haar overleden vader Hub Mathijsen. In de jaren zestig trad hij namelijk op met vier verschillende orkesten. De recensies waren lyrisch, dus in de komende jaren mogen we meer werk verwachten van Alma Mathijsen.