Sterren op TV
het EK Onder 21 speelschema, stadions en selectie Oranje

Auteur: Ian Blankenvoorde

Datum: 13 juni 2023

Laatst Geüpdatet: 13 juni 2023

Alles wat je moet weten over het EK Onder 21: speelschema, stadions en selectie Oranje

Deze sportzomer staat onder meer het EK Onder 21 in Roemenië en Georgië op het programma. Ook Nederland is van de partij. Hier lees je alles over het speelschema van Oranje, de stadions, de sterren die we op tv te zien krijgen en nog veel meer.

Het EK gaat woensdag 21 juni van start. Een kleine maand later, op zaterdag 8 juli, is de finale. Zestien landen doen mee aan het Europees kampioenschap. De deelnemers zijn verdeeld over vier poules. De nummers 1 en 2 van iedere groep stoten door tot de knock-outfase.

Inhoudsopgave

Speelschema Jong Oranje

Jong Oranje is ingedeeld in groep A en gaat het opnemen tegen België, Portugal en debutant annex gastland Georgië. Op de eerste speeldag komt Nederland direct in actie, om 18.00 uur tegen onze zuiderburen. Drie dagen later neemt de ploeg van Erwin van de Looi het op tegen Portugal, wederom om 18.00 uur. Dinsdag 27 juni is de laatste groepswedstrijd van Jong Oranje. Om 18.00 uur wacht een clash met Georgië.

Mocht Jong Oranje als groepswinnaar eindigen, dan is zaterdag 1 juli (18.00 uur) de nummer 2 van groep C de tegenstander. Die poule bestaat uit Tsjechië, Engeland, Duitsland en Israël. Als Jong Oranje de groepsfase als nummer twee afsluit, dan stuit het op de winnaar van poule C. Op woensdag 5 juli staan de twee halve finales gepland, op zaterdag 8 juli de eindstrijd. Duitsland, dat twee jaar geleden het EK won, is wederom de favoriet voor de eindzege bij de bookmakers waar je onder meer kan wedden op voetbal.

Speelsteden

Het EK vindt plaats in twee landen: Roemenië en Georgië. De 31 geplande wedstrijden worden gespeeld in acht stadions, verdeeld over vijf gaststeden. Roemenië is met vier stadions vertegenwoordigd: het Stadionul Steaua en het Rapid-Giuleștistadion in Boekarest en de Cluj Arena en het Dr.-Constantin-Rădulescustadion in Cluj-Napoca.

Ook Georgië is met vier stadions van de partij: het Boris Pajtsjadzestadion en het Micheil Meschistadion in Tbilisi, het Batoemistadion in Batoemi en het Ramaz Sjengeliastadion in Koetaisi. Het Batoemistadion is het decor van de finale, evenals een van de halve finales.

Selectie Jong Oranje

Jong Oranje reist met 23 spelers af naar het EK Onder 21. Op zondag 11 juni start de voorbereiding op het toernooi in Roemenië en Georgië. Drie dagen later wacht de laatste test voor de start van het EK. Jong Oranje speelt dan om 14.30 uur in het Oostenrijkse Wiener Neustadt een oefenwedstrijd tegen de leeftijdsgenoten van Japan.

Van de Looi heeft de volgende spelers geselecteerd: Brian Brobbey (Ajax), Devyne Rensch (Ajax), Kenneth Taylor (Ajax), Sven Mijnans (AZ), Joshua Zirkzee (Bologna), Jan Paul van Hecke (Brighton & Hove Albion), Ian Maatsen (Burnley), Wouter Burger
(FC Basel), Ryan Gravenberch (Bayern München), Sepp van den Berg (Schalke 04), Quinten Timber (Feyenoord), Quilindschy Hartman (Feyenoord), Ludovit Reis (HSV), Crysencio Summerville (Leeds United), Elayis Tavsan (NEC Nijmegen), Jasper Schendelaar (PEC Zwolle), Jurgen Ekkelenkamp (Antwerp FC), Bart Verbruggen (Anderlecht), Milan van Ewijk (SC Heerenveen), Thijs Dallinga (Toulouse FC), Micky van de Ven (VfL Wolfsburg), Kjell Scherpen (Vitesse) en Million Manhoef (Vitesse).

Historie Jong Oranje op het EK

Nederland won het EK Onder 21 twee keer eerder: in 2006 in Portugal en in 2007 in eigen land. Jong Oranje nam tot nu toe acht keer deel aan het Europees kampioenschap, namelijk in 1988 (halve finale), 1992 (kwartfinale), 1998 (halve finale), 2000 (eerste ronde), 2013 (halve finale) en 2021 (halve finale).