Sterren op TV

Alles over Wierd Duk: zijn journalistieke carrière, privéleven en achtergrond

Wierd Duk is auteur en historicus. Hij werd geboren in 1959 en is bij het grote publiek bekend als historicus en verslaggever over de landen Rusland en Duitsland. Op televisie is hij een bekend gezicht als het over deze landen gaat en ook op de radio wordt hij geregeld uitgenodigd om over deze onderwerpen te praten. Verder is hij ook auteur en schrijft hij columns. In dit artikel lees je meer over de carrière en het privéleven van Wierd Duk.

Inhoudsopgave

De carrière van Wierd Duk

Na het studeren van Geschiedenis aan de Universiteit van Groningen specialiseerde Wierd Duk zich in de geschiedenis van Rusland. Het verleden en de politiek in het land en de voormalige Sovjet-Unie vond hij interessant. Als vervolgstap werd hij een correspondent in Rusland voor verschillende Nederlandse bladen. Onder andere voor Het Parool, Elsevier en de VNU-bladen. Hij maakte meerdere politiek reportages, ook over de oorlogen in de regio van Tsjetsjenië. Daar won hij prijzen mee.

Bovendien specialiseerde Wierd Duk zich in de geschiedenis en politiek van Duitsland. Ook werd hij in Duitsland later correspondent voor GPD kranten, de Geassocieerde Pers Diensten. Daarna kwamen er nog meer bladen bij waar hij als zelfstandig verslaggever voor Duitse actualiteiten actief voor werd en tussendoor werd hij weer werkzaam als verslaggever voor de Elsevier. Waar Wierd Duk verder nog bekend om staat is het boek dat hij heeft uitgebracht in 2016. Dat boek gaat over Angela Merkel en Vladimir Poetin. Ook schreef hij columns en kwam hij in dienst van eerst het AD om vervolgens over te stappen naar de Telegraaf. Op Twitter is Wierd Duk bovendien erg actief.

Televisie

Om te spreken over de actualiteiten in Rusland en Duitsland schuift Wierd Duk met enige regelmaat aan bij televisie- en radioprogramma’s. Hij is onder andere te zien in Jinek, Pauw, Goedemorgen Nederland, HLF 8, VI Vandaag en Op1. Op de radio is dat het geval bij onder andere Dit is de Dag, De Nieuws BV en LdLEO.

Podcast

Een bekende podcast van Wierd Duk heet ‘Het land van Wierd Duk’. In de podcast worden actuele gebeurtenissen in het nieuws door hem geanalyseerd. Wekelijks verschijnt er een nieuwe aflevering. Tegenwoordig gaan er veel afleveringen over de situatie van Rusland en Oekraïne.

Het privéleven van Wierd Duk

Wierd Duk werd geboren op 22 december in 1959, op de Hooge Zwaluwe. De ouders van Wierd Duk komen uit Friesland en hij woonde een groot deel van zijn leven in Zeeland. Verder heeft hij in meerdere steden gewoond, waaronder Groningen en Rotterdam. In zijn leven woonde hij ook een gedeelte in Berlijn en Moskou.

Hij is getrouwd met Fidan Ekiz, waar hij tot 2017 een relatie mee had. Het huwelijk hield geen stand en liep uit op een scheiding. Samen met Fidan Ekiz heeft hij een zoon en uit een eerdere relatie had Wierd Duk al een dochter. De dochter komt voort uit een eerdere relatie met een Russische vrouw. Hoe zijn leven er op het gebied van relaties uitziet is momenteel niet duidelijk.

Verder is Wierd Duk ook erg muzikaal, in het verleden was hij bassist in meerdere rockbands.