Sterren op TV

Auteur: Senna Reimink

Datum: 28 december 2021

Laatst Geüpdatet: 10 juni 2023

Alles over Martin Visser: financieel journalist, econoom en televisiedeskundige

Martin Visser is econoom, columnist en journalist. Martin is geboren in 1971 en studeerde tussen 1990 en 1996 algemene economie aan de Erasmus Universiteit van Rotterdam. Hij studeerde af met een scriptie over de verzelfstandiging van de Nederlandse spoorwegen. Martin houdt van muziek. Verder houdt hij van lezen en schrijven. Van schrijven heeft hij uiteindelijk zijn vak gemaakt, terwijl muziek en literatuur zijn hobby’s bleven. Voordat hij begon met afstuderen startte Martin als redacteur bij het weekblad Elsevier. Twee jaar hierna begon hij met werken voor Het Financieel Dagblad. Hij schreef hier over de jaren heen over allerlei onderwerpen, zoals de polder, sociale zekerheid, de arbeidsmarkt en de gezondheidszorg in Nederland. Ook was hij tussen 2004 en 2008 politiek verslaggever in Den Haag. Hierna ging hij aan de slag als correspondent in Brussel. Vlak voordat de financiële crisis in Europa uitbrak kwam hij in Brussel.

Inhoudsopgave

De bankencrisis en de eurocrisis

Door de jaren heen zat hij boven op de bankencrisis en de eurocrisis. Hij werd een belangrijke bron en analist voor politieke ontwikkelingen binnen de eurozone. Door de Volkskrant werd hij dan ook uitgeroepen als een van de belangrijkste twitteraars op dit gebied. Hij stond in de top 100 van de belangrijkste twitteraars in 2014 op plek 28. In het laatste jaar als correspondent bracht hij een boek uit genaamd ‘De eurocrisis. Onthullend verslag van politiek falen’. Dit boek werd goed ontvangen en kreeg positieve recensies. In november 2012 kwam Martin terug naar Nederland om voor het Financieel Dagblad om de rol van algemeen verslaggever te vervullen. In 2013 ging hij werken voor de financiële katern van de Telegraaf.

Een wekelijkse podcast

In zijn wekelijkse podcast, ‘Kwestie van Centen’, bespreekt Martin Visser actuele thema’s uit de wereld van financiën en analyseert hij deze wereld. Deze thema’s bespreekt hij met wisselende gasten. Zo besprak hij kortgeleden nog de stijgende inflatie. Martin noemde het inflatiecijfer van 5.2% een historisch moment. In bijna 40 jaar is het inflatiecijfer niet zo hoog geweest en ook zal het cijfer volgens hem voorlopig niet dalen. Samen met DFT-collega Herman Stam besprak Martin in zijn podcast waarom het inflatiecijfer zo hoog is en wat de gevolgen hiervan zijn voor het kabinet. Ook vragen ze zichzelf af of centrale banken al in paniek raken door deze extreme oplopende cijfers. In een andere podcast gaat Martin in op hoe hij ziet dat het kabinet ondernemers steeds verder in de steek laat gedurende de pandemie. Volgens hem sloegen ondernemers en de politiek aan het begin van de crisis hun handen ineen, maar hier is op dit moment geen sprake meer van. Het kabinet is volgens Martin op dit moment niet meer op zoek naar langetermijnoplossingen, maar zoekt vooral naar oplossingen voor op de korte termijn. Ondernemers zijn bang dat ze jaar op jaar weer in dezelfde situatie terechtkomen als het zo doorgaat.

In nog een andere podcast gaat Martin in op de personeelstekorten en op het feit dat er veel mensen langdurig thuis zitten. Hij vraagt zich af hoe het zo kan zijn dat deze groep niet structureel geholpen kan worden met het vinden en behouden van werk.

De Slimste Mens

Martin Visser deed in de winter van 2021 / 2022 mee aan De Slimste Mens. Visser was in de jaren daarvoor ook al met enige regelmaat te zien als financieel deskundige bij diverse talkshows en programma’s. Hij deed ook mee aan het EO programma zoektocht naar God, waarin Visser aan Andries Knevel vertelde een twijfelende gelovige te zijn. ,,Ik heb het idee dat het beeld naar buiten toe van christenen niet helemaal representatief is. Je ziet veel meer zeker-weters dan zoekers en twijfelaars. En ik hoor bij de tweede categorie.”

Privéleven

Over het privéleven van Martin Visser is niet heel veel bekend. Vanuit de nieuwsbrief en columns van zijn eigen website is wel duidelijk dat Visser een gezin heeft met vrouw, een zoon en dochter. Hoe lang Visser al getrouwd is met zijn vrouw en hoelang zij een relatie hebben, is niet bekend.