Sterren op TV
Bas-Nijhuis-150x150

Auteur: Senna Reimink

Datum: 18 juni 2021

Laatst Geüpdatet: 4 januari 2023

Alles over het privéleven van topscheidsrechter Bas Nijhuis

Bas Nijhuis is op 12 januari 1977 in Enschede geboren. Al op zijn 15e begon Nijhuis met het fluiten van wedstrijden. Officiële scheidsrechter is Nijhuis sinds 1991. In het seizoen van 2005-2006 wist Nijhuis zijn daarbovenop zijn A-status als scheidsrechter voor de KNVB te behalen. Dit houdt in dat Nijhuis wedstrijden als de UEFA Champions League mag fluiten. Op 4 juni 2021 is Bas Nijhuis voor één dag bondscoach van het Nederlandse elftal. Niet echt natuurlijk, maar voor een interview met AD sportwereld. De opstelling die hij maakt is niet erg voor de hand liggend, hij kiest de spelers vooral op persoonlijkheid uit.

Inhoudsopgave

Liefde

Bas Nijhuis heeft al een tijd een vaste relatie. Zijn vriendin heet Chantal Koebrugge. Koebrugge is ook voetbalscheidsrechter in Nederland. De twee hebben dus in ieder geval dezelfde voetbalpassie. Daarnaast is Koebrugge vaak te gast bij Veronica Inside. Nijhuis en Koebrugge hebben samen een boerderij in Enschede, hier houden ze allerlei dieren. Zo is op een foto op Instagram te zien dat ze een groot varken hebben. Nijhuis deelt daarnaast op Instagram dat hij zich een echte boer voelt, hij heeft ook een trekker en maait het gras wanneer het lang genoeg is.

Aangifte

Een eerdere relatie van Bas Nijhuis lijkt in 2014 niet goed te eindigen. Er wordt aangifte gedaan tegen Nijhuis op verdenking van chantage en mishandeling, meldt dagblad Tubantia. De scheidsrechter zou zijn ex aan het lijntje gehouden hebben, toen zij dat zat was en de relatie verbrak ging het volgens haar mis. Nijhuis zou zijn ex mishandeld hebben en gedreigd hebben om pikante foto’s van haar online te zetten. Andersom heeft Nijhuis ook aangifte gedaan tegen de vrouw, hij beschuldigd haar van stalking. Uiteindelijk wordt in 2015 bekend dat Nijhuis niet vervolgd zal worden, de zaak is door het Openbaar Ministerie geseponeerd, meldt RTV Oost. Wat de rechter van deze zaak had gevonden, zullen we dus nooit weten.

Te laat fluiten

Niet alle spelers en trainers vinden Bas Nijhuis een fijne scheidsrechter. Op 16 januari 2021 komt er onder andere een bericht van PSV-trainer Roger Schmidt naar buiten, hij zou de scheidsrechter nooit meer willen spreken. Nijhuis zou tegen een bepaalde club, en dus voor een andere club, gefloten hebben. Hierdoor had de tegenpartij volgens Schmidt voordeel en raakte een speler van PSV geblesseerd. Nijhuis reageert hier nonchalant op en zegt dat het onzin is. De scheidsrechter staat er om bekend dat hij vaak later fluit dan andere scheidsrechters, maar naar eigen zeggen houdt hij altijd goed in de gaten of het gevaarlijk wordt. Als dat zo is, fluit hij altijd.

Andere werkzaamheden

Naast dat Bas Nijhuis voetbalscheidsrechter is, is hij ook presentator. Sinds 2018 heeft hij een vaste plaats in het voetbalpraatprogramma Veronica Inside en presenteert hij het televisieprogramma Arctic Challange Tour op de zender RTL7. Naast deze presentatiewerkzaamheden heeft Nijhuis een boek uitgebracht. Het heet niet zeiken, voetballen!, hierin komen allerlei anekdotes voor die Nijhuis tijdens zijn scheidsrechters carrière heeft meegemaakt. Het boek is geschreven door Eddy van der Ley. Op zijn eigen website is te lezen dat Bas Nijhuis ook in te huren is als gastspreker. Nijhuis trekt ook nog door het land met een eigen theatershow.

Bakkerszaak

Een tijd lang had Bas Nijhuis naast zijn scheidsrechters werkzaamheden ook nog een bakkerszaak in Haaksbergen. De zaak had de naam Bi’j Oons. Deze bakkerszaak heeft Nijhuis in 2020 weg moeten doen. Nijhuis kon het niet meer combineren met alle werkzaamheden die hij dagelijks doet. De bakkerszaak is 7 jaar lang door Bas Nijhuis gerund. Het idee met de zaak was dat het een zekerheid was voor zijn oude dag, scheidsrechter kun je immers niet tot hoge leeftijd blijven. Het is een beroep waarvoor je uiterst fit moet zijn. Nijhuis kreeg het echter te druk en werd daardoor gedwongen weer afstand te doen van de zaak.