Sterren op TV

Alles over Frank Heinen, bejubeld sportschrijver, zijn werken en privéleven

Frank Heinen werd in 1985 geboren in de stad Utrecht. In 2012 studeerde hij af in de richting van de Moderne Letterkunde. Frank Heinen won in 2009 de Hard Gras Prijs voor zijn eerste verhaal in het literaire wielertijdschrift De Muur. Sinds het winnen van deze prijs heeft Frank meer dan 800 sportcolumn geschreven voor HP/De Tijd en andere verhalen. Ook heeft hij zich gericht op het schrijven van interviews, artikelen, columns en recensies voor Hard Gras, De Volkskracht, De Muur, Studio Voetbal, Bahamontes, 8weekly, De Avondettape, Vrij Nederland, Sportklimaat, De Optimist, Das Magazin en Panache.

Inhoudsopgave

Auteur van verschillende boeken

In de maand mei van het jaar 2014 verscheen Frank Heinen met een boek genaamd ‘Uit Koers’. In dit boek gaat hij in op het verschijnsel dat vaak voorkomt in de wielersport, het verschijnsel van wielrenners die gedurende een korte periode erg uitblinken maar vervolgens van de wereldtop verdwijnen. Waar sommige wielrenners kiezen voor een rustige baan buiten de aandacht van de media en buiten de schijnwerpers, zijn er andere renners die een minder rustig vervolg hebben van hun leven. Veel renners die hun fiets nooit meer aanraken krijgen te maken met gevoelens van depressies, raken in aanraking met criminele activiteiten of maken andere twijfelachtige beslissingen. In zijn boek gaat Frank Heinen verder in op deze wielrenners en schrijft hij verschillende rapportages over hen. Hij doet dit op een heldere en grappige manier, en kijkt naar diegene voor wie de periode na het wielrenner uiteindelijk misschien wel de grootste uitdaging bleek.

Voetbal

Frank heeft zich ook beziggehouden met de voetbalwereld. Zo schreef hij het boek ‘Buiten de lijnen’, waarin hij ingaat op de levens van de personen achter de voetballers. De levens van deze voetballers worden niet alleen gekenmerkt door succes op het veld, maar ook door tragedie buiten de lijnen. Aan de hand van honderden portretten schetst Frank de levens van verschillende voetballers, waarbij hij laat zien hoe groot de geschiedenis is en hoe deze levensverhalen zijn verlopen.

De verhalen van Frank Heinen zijn verschenen in allerlei verschillende bloemlezingen en verhalenbundels, zoals bijvoorbeeld De Sportcanon, Vive le Tour, Veen, Mijn majesteit, Sport-de 142 beste sportverhalen van 1880 tot nu, Ik loop dus ik ben, Het beste uit 20 jaar Hard Gras en meer. In 2010 verscheen de bloemlezing Mijn studententijd, waarin een selectie stond van de beste studentenverhalen uit de Nederlandse literatuur. In het voorjaar van 2014 verscheen dus het boek Uit Koers, een boek dat door Het Parool werd uitgeroepen tot een van de vijf beste sportboeken van het jaar 2014. In het jaar 2016 kwam Frank met het boek ‘De Kleine Heinen – zakwoordenboek voor iedereen die wel eens koers kijkt. Ook voor VI schrijft Frank nog regelmatig verschillende columns, leesbaar op de website.

De Slimste Mens

In 2021 / 2022 deed Frank Heinen mee aan De Slimste Mens. Hij schreef daarin zelfs geschiedenis door op kerstavond het dagrecord te verpulveren. Hij haalde 663 punten, veel meer dan Roelof de Vries die het oude record had met 574 punten.

Privéleven

In zijn stukken schrijft Frank Heinen af en toe over zijn vriendin. In 2018 zouden ze 10 jaar een relatie hebben. Over haar schreef hij in HP De Tijd: ,,Ze zit vandaag precies tien jaar bij me in het team, dus je zou van een stukje routine kunnen spreken. Of van een sleur, afhankelijk van de bui waarin je bent. Nu is het in de moderne verkering zo dat je bijtijds moet doorselecteren. Wie het niveau niet aankan, valt onherroepelijk af. En wie behoefte krijgt aan een nieuwe uitdaging, is te lang gebleven. (..) En natuurlijk: ook de vriendin wordt ouder, en natuurlijk komt er sleet op. Als je onaardig zou willen zijn, zou je zelfs kunnen stellen dat ze inmiddels tot het meubilair behoort in onze relatie, maar zoiets zég je niet.”