Sterren op TV

Auteur: Senna Reimink

Datum: 13 maart 2022

Laatst Geüpdatet: 28 december 2022

Alles over Derk Sauer, media-ondernemer in Rusland

Derk Sauer is een journalist en uitgever, geboren op 31 oktober 1952 in Amsterdam.  Hij heeft in zijn journalistieke carrière heel wat meegemaakt. Vooral omdat hij grote aandelen van bepaalde media heeft gehad. Dat is niet altijd zonder slag of stoot gegaan. Lees verder over een van de machtigste en veelbesproken journalisten van de afgelopen decennia.  Van oprichter van een Russische krant tot wapensokkel in Ierland, over deze journalist zelf is in de loop der jaren ook veel in de kranten verschenen.

Inhoudsopgave

Derk Sauer in de journalistiek

Derk Sauer begon zijn journalistieke carrière door als redacteur en correspondent te werken voor verschillende bladen. Daaronder viel het maandblad twintig van de VVDM, waarin hij zich regelmatig uitsprak voor de invoering van de dienstplicht. Dat was in de jaren zeventig. In 1989 vertrekt hij naar Rusland, waar hij het eerste Glossy magazine van Rusland startte. Drie jaar later richt hij de Novamedia groep op en brengt hij daarmee internationale succestitels zoals Men’s Health en de Playboy naar Rusland.

Derk Sauer als aandeelhouder van kranten

Derk Sauer heeft in 2010 negen procent van de aandelen van het NRC handelsblad gekocht. Daar kreeg hij veel kritiek op, omdat hij zich zo met de invulling van de krant en daarmee met het verspreiden van het nieuws in het algemeen zou kunnen bemoeien. Dat sprak hij tegen: het nieuws zou zich het snelst via het internet verspreiden en de krant zou vooral achtergrondinformatie moeten geven. Vier jaar later werd hij uit de raad van commissarissen gezet.

Derk Sauer in opspraak

Derk Sauer is meerdere keren in opspraak geweest. Niet alleen vanwege het zeggenschap dat hij over een krant zou hebben. Hij is meerdere keren van ernstiger feiten beschuldigd of heeft dingen gedaan waarbij je vraagtekens kan zetten. Het gaat hier om zijn wapensmokkel in Ierland voor de IRA en een beschuldiging van fraude.

Derk Sauer en Ierse wapensmokkel

Derk Sauer heeft in een interview met de Volkrant verteld dat hij als negentienjarige jongeman wapens heeft gesmokkeld voor de IRA, het Ierse Republikeinse leger. De IRA pleegde ook aanslagen. Sauer zei daarvan dat hij wapens voor de organisatie in de achterbank heeft vervoerd in de wetenschap dat die ook werden gebruikt voor die doeleinden. Hij zei dat zijn jonge leeftijd, idealisme en zoektocht naar spanning hem daartoe hadden aangezet.

Derk Sauer en vermeende Russische fraude

In 2016 werd Derk Sauer beschuldigd van fraude door verschillende Russische media. Dat zou tijdens een aandelentransactie in 2014 hebben plaatsgevonden. Derk ontkende die beschuldiging door te zeggen dat de Russen niet blij waren met de berichtgeving van zijn mediabedrijf. Een jaar later kocht hij ‘The Russian Times’ terug en maakte de krant volledig digitaal. Er werd niet verwacht dat hij daarmee geld kon verdienen. Maar dat maakte Sauer niets uit: hij zei dat voornamelijk te doen om de persvrijheid een zetje te geven. In maart van 2022 haalde Derk de Russischtalige versie van de krant offline, na invoering van een strenge mediawet. De Engelstalige versie van de krant blijft echter wel beschikbaar.

Privéleven

Derk Sauer is getrouwd met Ellen Verbeek. Samen hebben ze drie kinderen. Verbeek werkte als hoofdredacteur van de Russische versie van Cosmopolitan. Verbeek werd in 2004 creatief directeur bij Independent Media. Derk Sauer en zijn vrouw leerden elkaar kennen bij Nieuwe Revu, waar de relatie ontstond. Samen schreven ze het boek: ‘Tussen Russen. Berichten uit het dagelijks leven te Moskou.’