Sterren op TV

Auteur: Senna Reimink

Datum: 30 januari 2022

Laatst Geüpdatet: 28 december 2022

Alles over het privéleven van de populaire minister Dennis Wiersma

Sinds kort is Dennis Wiersma de minister van Onderwijs. Voordat hij minister werd was hij al jaren op verschillende manieren actief betrokken bij politieke kwesties op het gebied van onderwijs en kansen op de arbeidsmarkt. In dit artikel lees je meer over de achtergrond van Dennis Wiersma en zijn privéleven.

Inhoudsopgave

De carrière van Dennis Wiersma

De loopbaan van Dennis Wiersma begon bij de mavo. Later klom hij op naar de universiteit en volgde hij verschillende studies. Vervolgens werd hij actief in de politiek. Hier lees je meer over de studies en politieke carrière.

Studies

Aan de universiteit in Groningen rondde Wiersma de studie sociologie af. Voordat hij aan de universiteit van Groningen ging studeren, deed hij zowel mavo, havo als het hbo. Van het mavo heeft hij het tot de universiteit geschopt, een behoorlijke prestatie. Hard werken zit dus in zijn aard. Ook was hij tijdens het studeren lid van de faculteitsraad. Na de studie sociologie, volgde hij de master bestuur en beleid aan de universiteit in Utrecht. Hij haalde ook nog zijn propedeuse bij de lerarenopleiding.

Politieke carrière

De politieke carrière van Dennis Wiersma begon met zijn lidmaatschap bij de landelijke studenten vakbond tijdens zijn studie in 2009. Vervolgens werd hij voorzitter van FNV Jong om mee te denken over kansen op de arbeidsmarkt. Daarmee kwam hij geregeld in het nieuws. Hij werd ook lid van de Sociaal Economische Raad. Het meedenken over grote politieke kwesties liet hem niet los en daarom zette hij zich daarna in voor jeugdwerkloosheid en thema’s omtrent pensioen op de afdeling duurzaamheid. Ook bij de organisatie Start Foundation was hij met deze onderwerpen bezig.

In het jaar 2014 werd Wiersma voor het eerst kandidaat bij de VVD in Utrecht. In 2016 stond hij op plek 11 van de lijst voor de verkiezingen van de Tweede Kamer. Hij was woordvoerder op het gebied van beroepsonderwijs, pensioen en werknemersverzekeringen. Later werd hij woordvoerder voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid. In 2021 werd hij benoemd tot staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. En op het moment is hij minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs.

Het privéleven van Dennis Wiersma

In 1986 werd Dennis Wiersma geboren, in Franeker in Friesland om precies te zijn. Zijn ouders zijn gescheiden en hij ging bij zijn moeder wonen. Daar had hij een vrije opvoeding waarbij zijn moeder altijd voor hem klaar stond. Zijn moeder werkte eerst als verzorger bij het verzorgingshuis en werd later arbeidsongeschikt. Zijn vader Ymo Wiersma had in Franeker een bekende snack en broodjes bar en was daarvoor kok in een verzorgingshuis.

Al ging het bij hem thuis niet vaak over politiek, bepaalde situaties in zijn jeugd hebben er wel voor gezorgd dat hij zich hard wilde maken voor kansen en regelingen op de arbeidsmarkt. Nu woont Dennis Wiersma samen met zijn vrouw en 2 kinderen in Utrecht.