Arnold Karskens was jarenlang oorlogsverslaggever, tot hij zich een paar jaar geleden stortte op een nieuw avontuur. Hij richtte de omroep Ongehoord Nederland op. Maar wie is hij?
Karskens werd geboren op 19 augustus 1954 in Beemster. Hij is een auteur, journalist en voormalig oorlogsverslaggever. Hij werd voornamelijk bekend om zijn jacht op diverse oorlogsmisdadiger. In 2019 zette hij de omroep Ongehoord Nederland op.
Inhoudsopgave
Studie
Arnold Karskens besloot de opleiding journalistiek te gaan volgen aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Hij werkte vervolgens 15 jaar lang als freelancer. De journalist schreef onder andere voor de Nieuwe Revu, De Pers en ThePostOnline.
Carrière als oorlogsverslaggever
In 1981 startte Karskens zijn carrière als oorlogsverslaggever in El Salvador. Hij bezocht daar de guerrillero’s van de ERP. Karskens bezocht daarnaast nog vele andere conflictzones. Ze was hij als onafhankelijk journalist aan het werk in oorlogsgebieden als Uruzgan, Irak en Afghanistan. Hij werkte als verslaggever bij diverse tv- en radioprogramma’s, zoals VARA, BNR, VPRO, PowNed en NOS. Hij was ook regelmatig te gasten bij Knevel & Van den Brink en Pauw & Witteman.
Oorlogsverslaggever
Arnold Karskens is verder ook de voorzitter van de Stichting Onderzoek Oorlogsmisdaden. Zo hield hij zich in het verleden bezig met de voortvluchtige nazi en oorlogsmisdadiger Klaas Carel Faber, SS’er Heinrich Boere en oorlogsmisdadiger Frans Timmermans achter de tralies te krijgen. Hij schreef in 2012 een boek over de jacht op Faber, genaamd De Beestmensch. Karskens is afkomstig uit een verzetsfamilie wat voor hem een grote drijfveer vormt als een van de weinige Nederlandse oorlogsverslaggevers.
Arrestaties
Karskens is enkele keren afgevoerd en gearresteerd. In 2010 werd Karskens opgepakt in Brussel op verdenking van het verstoren van de openbare orde. Hij maakte op dat moment een reportage over mensen zonder verblijfsvergunning. In 2015 werd hij wederom gearresteerd. Hij voer op dat moment met een boot met Iraanse asielzoekers op de Ionische Zee. Hij werd opgepakt wegens illegale grensoverschrijding. In 2021 werd de oorlogsverslaggever opgepakt en afgevoerd door de politie bij een demonstratie op het Museumplein in Amsterdam. Hij deed op dat moment verslag van de demonstratie tegen corona maatregelen maar werd al snel weer vrijgelaten.
Aanklacht NOS
In 2016 publiceerde oorlogsverslaggever zijn boek Journalist te koop – Hoe corrupt zijn onze media? Dit is een bundel van een verzameling van interviews met collega’s over journalistieke ethiek in Nederland. In 2019 publiceerde hij het Zwartboek NOS Journaal. Hierin verzamelde hij vermeende verkeerde informatie discriminatie dat door de NOS werd uitgezonden. Hij diende met dit boek ook een aanklacht in. Hij deelde zijn kritiek in een interview met EenVandaag:,, De NOS is een taakomroep en is dus verplicht om onbevooroordeeld nieuws te brengen volgens de Mediawet. En ik zie dan dat blanken bijvoorbeeld minder netjes behandeld worden dan mensen met een andere huidskleur. Dat vind ik oneerlijk en daar wijs ik dan naar. Journalisten zijn altijd heel kritisch naar politici en bedrijven. Waarom zou je niet als journalist een keer kritisch kunnen zijn naar andere journalisten?” Het Openbaar Ministerie kwam tot de conclusie dat er geen sprake was van strafbare feiten. Hij vertelde aan EenVandaag dat hij niet van plan is om zijn stem te verzachten:,,Wij hebben een missie en een visie, daar houden we aan vast. Dat structurele, wij zien dat niet.”
Ongehoord Nederland
In 2019 startte Karskens samen met voormalig VVD-kamerlid Ybeltje Berckmoes, journalist Joost Niemöller en schrijver Haye van der Heyden de omroep Ongehoord Nederland op. Ze wilden met deze omroep een niet-commercieel tegengeluid laten klinken naast de NPO. In minder dan een maand verwierf de omroep ruim 50.000 leden. Hierdoor werden ze erkend als aspirant-omroep en vanaf 2022 zal de omroep zendtijd krijgen op de Nederlandse publieke televisie.
Privéleven
In een interview met Trouw stelde Karskens dat hij Jezus ‘in het echt heeft ontmoet’. ,,Ik ga het helemaal niet afzwakken: ik heb hem écht ontmoet. Hij zat vlak bij de poort van Kirjat Arba, waar ik overnachtte. Lange haren, lange baard: hij voldeed precies aan het beeld dat ik tijdens mijn licht katholieke opvoeding meekreeg.”
Karskens is al meer dan 30 jaar getrouwd met een Belgische vrouw, met wie hij ook kinderen heeft. Hij leerde zijn vrouw kennen in Noord-Ierland. Over zijn liefdesleven zegt hij tegen Trouw: ,,Mijn vrouw is nu met een vriend – of een vriendin, ik heb geen idee – in Zuid-Spanje. Ja, je zou het een open huwelijk kunnen noemen, maar wij hebben het er gewoon niet over. Waarom zou je alles van elkaar moeten weten? Ik ben veel mooie vrouwen tegengekomen in mijn leven. Vrouwen zijn mijn muzen. Vrouwen verrijken mijn leven. Mijn grootste angst is dat ik hem op een dag niet meer overeind krijg. Als ik impotent word, kan ik net zo goed meteen doodgaan. Ik doe er alles aan om dat moment zo lang mogelijk uit te stellen.”